El sabó Beltrán localitza els orígens dels seus (quasi) 100 anys d'història

L'empresa Jabones Beltrán complirà l'any vinent el seu centenari, convertint-se en l'única empresa familiar sabonera a nivell nacional amb aquesta longevitat.

General 07 de julio de 2020 REDACCIÓ
Maquina centenario para cortar Jabón
Antiga màquina per a tallar sabó

Després d'una indagació històrica la petita empresa castellonenca ha descobert que les arrels del seu projecte es remunten a l'any 1921 en la localitat de Xert, i no a l'any 1922 com originalment es pensava. Aquesta dada ha sigut localitzat a pesar que molta documentació històrica va ser destruïda durant la Guerra Civil, la qual cosa impedeix consultar arxius dels anys vint de la notaria històrica de Sant Mateu o del Registre Mercantil de Castelló (totes dues cremades durant el conflicte bèl·lic). La informació tributària i concretament la matrícula industrial localitzada en l'Arxiu Històric Provincial de Castelló, ha permés conéixer que l'activitat de l'empresa es remunta a inicis de maig de 1921. En el procés de la investigació també es va localitzar un primer anunci de l'empresa d'inicis de 1922, publicat en la Guia Anuari de la Província de Castelló. D'aquesta manera l'empresa castellonenca, que hui destaca per la producció de sabó ecològic per a ús cosmètic i neteja, entrarà prompte a formar part del selecte grup d'empresa centenàries. Una fita difícil d'aconseguir i que la converteix en l'única empresa sabonera espanyola de caràcter familiar en actiu amb tal longevitat.


Aquesta empresa se situa en l'actualitat en la localitat d'Almassora, havent passat prèviament per les poblacions de Xert (1921-1945) i Castelló (1945-1992). La investigació entorn d'aquesta empresa ha permés recaptar informació rellevant sobre les dificultats de la producció i distribució durant la Guerra Civil, els conflictes amb el sindicat vertical en l'inici de la dictadura franquista, les transformacions del sector saboner com a fruit del desenvolupament químic i tecnològic en la dècada dels cinquanta i seixanta i la consagració, arribat el segle XXI, de la producció ecològica. El material recaptat serà publicat en el llibre Història del sabó. 100 anys de Sabons Beltrán (editorial *Dykinson, Madrid), escrit per part del professor de la Universitat Jaume I, Ramón *Feenstra. A més, l'empresa ha creat en el seu web la secció Cap al centenari on publica de manera bimensual novetats no sols de l'empresa sinó també de la història recent del sabó a Espanya.

Te puede interesar
Lo más visto