'Visió mística de Sant Bernat' de Jeroni Jacint Espinosa arriba al Museu de Belles Arts de València

El director del Museu, Pablo González Tornel, ha assenyalat que "el Belles Arts de València, fruit de la desamortització eclesiàstica, és el principal receptor d'obres d'aquest artista, la qual cosa avala l'interés per aprofundir en l'adquisició d'aquesta obra excepcional".

Cultura 02 de noviembre de 2020 Redacció
jeronimoespinosa-sanbernardo_xl

El Museu de Belles Arts de València ha adquirit 'Visió mística de Sant Bernat', de Jeroni Jacint Espinosa, que representa la lactació de sant Bernat, per un import de 14.000 euros, que ha subhastat Aragón Subastas. Jeroni Jacint Espinosa (Cocentaina 1600 - València 1667) es troba entre els artistes del segle XVII més reivindicats en el panorama nacional. La seua pintura, com els seus personatges, apareix com fora del temps, detinguda en composicions solemnes i simètriques. Les seues sèries monàstiques s'acosten a l'obra de Zurbarán i dominen la verticalitat monumental dels religiosos, el minuciós reflex de les teles i la intensitat i el naturalisme dels rostres. 

Aquesta 'Visió mística de Sant Bernat' és una peça decisiva en la producció de l'artista en aquella dècada fonamental dels anys cinquanta del segle XVII. Es tracta d'un tema que sovint s'anomena la 'lactatio', i l'origen del qual es troba en un episodi apòcrif de la vida del sant. A partir de llavors es va formalitzar, en el segle XIV, la llegenda del regal lacti, que va servir per a simbolitzar el fet que Bernat va ser un important difusor i defensor del culte a la Mare de Déu; mentre que el fil de llet s'entenia també en termes de saviesa o inspiració. 

El director del Museu, Pablo González Tornel, ha assenyalat que "el Belles Arts de València, fruit de la desamortització eclesiàstica, és el principal receptor d'obres d'aquest artista, la qual cosa avala l'interés per aprofundir en l'adquisició d'aquesta obra excepcional". L'obra respon als criteris d'incrementar la col·lecció d'art valencià, especialment amb obres d'autors valencians i vinculades amb la història de València.

Te puede interesar
Lo más visto