Marco comparteix les polítiques d'igualtat de Castelló en la primera Trobada d'Alcaldesses

L'alcaldessa destaca a A Coruña la gestió municipal per a generar oportunitats i avançar en els drets de les dones

General 21 de mayo de 2022 Redacció Redacció
mmm

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en la I Trobada d'alcaldesses celebrada a A Coruña, sota el lema El poder de fer les coses bé. Una jornada que s'ha iniciat amb la lectura de la Declaració de María Pita i la signatura de la mateixa a la qual s'ha adherit Marco. Un document rubricat per dones alcaldesses de ciutats espanyoles capitals de província i de municipis de més de 100.000 habitants reunides en el Palau María Pita de A Coruña en el qual, entre altres qüestions, es comprometen a reafirmar el seu compromís amb el manat constitucional d'igualtat i paritat expressat en els tractats internacionals i en la normativa estatal; a continuar exigint mesures que garantisquen la igualtat real entre dones i homes; i a impulsar polítiques públiques d'igualtat municipals.

Marco ha pres part després en la taula redona La igualtat des dels ajuntaments: desafiaments i prioritats en temps de reconstrucció, que ha compartit amb les alcaldesses de Sabadell, Marta Farrés; de Cartagena, Noelia Arroyo; de Barakaldo, Amaia del Campo; i de Alcorcón, Natalia de Andrés.

En la taula, les alcaldesses participants han donat a conéixer la gestió en matèria d'igualtat des dels seus respectius ajuntaments, i les polítiques públiques que impulsen per a compensar els efectes de la desigualtat estructural. En aquest sentit, s'han analitzat qüestions com els mandats patriarcals encara presents en la política, particularment en la política municipal. Marco ha ressaltat en aquest cas que és la primera alcaldessa de la història de Castelló, i que s'està vivint “una destacada incorporació de dones en diferents esferes del poder institucional i acadèmic”. “Castelló és una ciutat de dones, lluitadores, potents i emprenedores. A presència de dones en els llocs de poder és una grata realitat que es va assentant, però que hem de seguir defensat dia a dia”, ha destacat.

També s'han abordat els desafiaments i les prioritats de les polítiques municipals en general i de les d'igualtat en particular. Sobre aquest tema, Marco ha explicat que “per a l'Ajuntament de Castelló les polítiques d'igualtat són essencials i avancem a aprofundir en tot el relatiu a la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. La igualtat és, afortunadament, un dret irrenunciable i des de les polítiques municipals continuarem aportant noves iniciatives que donen resposta a les desigualtats de la societat”. “Generar oportunitats és una cosa prioritària per a l'Ajuntament de Castelló; oportunitats en les quals les dones no es queden arrere”, ha apuntat.

A més, Marco ha posat l'accent en accions municipals que permeten avançar en igualtat, com el conveni col·lectiu que han inclòs i protegit els drets laborals i socials de les dones, com el permís menstrual, pel qual Castelló està sent referent nacional i internacional; l'elaboració de l'III Pla d'Igualtat; la inclusió de la perspectiva de gènere en el Pla General i en els pressupostos municipals; el fet que el consistori només treballe amb entitats bancàries que tinguen plans d'igualtat; les clàusules d'igualtat en els plecs de contractació; o la creació de les parades a demanda en el transport públic.

L'alcaldessa també ha destacat la importància “que les dones municipalistes tinguem una connexió, un fil que ens unisca i un relat conjunt, perquè juntes som més juntes”. I en aquest punt, ha exposat que l'Ajuntament de Castelló pertany a la Unió Iberoamericana Municipalista (UIM), “una entitat en la qual compartim experiència i treball, i en la qual predomina la perspectiva de gènere, la igualtat i la lluita contra la violència de gènere” i que com a alcaldessa és la vicepresidenta de la xarxa Rimig, la Xarxa Iberoamericana Municipalista per a la Igualtat de Gènere.

Després de la taula, l'alcaldessa de Castelló assistirà al grup de debat Dones en la presa de decisions. De Pekín 95 A Coruña 22, en el qual participen l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Nuria Parlón; l'alcaldessa de Gijón, Ana González; la presidenta de la Comissió d'Igualtat, Carmen Calvo; la secretària general d'Igualtat Susana López; i la presidenta de la Diputació de Pontevedra, Carmen Silva. El tancament de la I Trobada d'Alcaldesses anirà a càrrec de la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez; l'alcaldessa de A Coruña, Inés Rey; l'alcaldessa de Lugo, Lara Méndez, la consellera d'Igualtat i Ocupació María Jesús Lorenzana; i la vicepresidenta segona del Congrés dels Diputats, Ana Pastor.

Te puede interesar
Lo más visto