Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

AVA-ASAJA denuncia una “alarma social” pels robatoris de vehicles i maquinària a agricultors

A un associat de Pedralba li sostrauen d'un magatzem un tractor i una trituradora per valor de 50.000 euros i a un altre de Paterna li roben una furgoneta a punta de navalla

General 01/04/2023 Redacció Redacció
robo_pedralba

“Alarma social”: Així qualifica l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) l'actual escalada de robatoris i assalts que els lladres estan perpetrant en el sector agrari de la Comunitat Valenciana. L'entitat presidida per Cristóbal Aguado detecta que, a més de les sostraccions de collites i materials d'instal·lacions de reg que ja venia denunciant, ara la gravetat i la freqüència dels delictes s'intensifica amb robatoris de tractors, vehicles i maquinària agrícola, alguns d'ells fins i tot a plena llum del dia i a punta de navalla.

Un associat de Pedralba, Roberto Yuste, va patir fa dues nits el robatori d'un tractor i una trituradora, el valor econòmic de la qual ascendeix a 50.000 euros. Els lladres van assaltar el magatzem en el qual es trobava la maquinaria agrícola, la qual era emprada per a les labors del cultiu de cítrics. També van sostraure uns 1.500 litres de combustible emmagatzemats en una cuba a l'interior de la nau, un compressor d'aire amb la seua mànega i uns 30 metres de reixeta galvanitzada. Yuste lamenta “el tremend colp que aquest delicte suposa tant per a la viabilitat econòmica de la meua explotació, com el colp moral al qual he de sobreposar-me si vull tirar avant. I no sols m'ha passat a mi, recentment m'han informat d'altres tres robatoris de vehicles agraris a la província de València”.

El cas d'un altre agricultor, José Barres, delegat de AVA-ASAJA de Paterna, no és menys dolorós. Fa uns dies estava treballant en la seua parcel·la al matí quan, de sobte, un jove li va espentar per l'esquena i li va fer caure a terra. En tornar-se, el delinqüent –que cobria el seu rostre amb una màscara i una caputxa– li va demanar la cartera i les claus que portara en les butxaques mentre li amenaçava amb una navalla. Res més arrabassar-li la clau de la furgoneta que tenia aparcada en un camí rural, el lladre va marxar en aquesta. Agranes està en contacte amb les forces de seguretat per a tractar d'obtindre informació sobre el parador del seu vehicle però, de moment, les investigacions dels agents no estan donant resultats: “Segurament tots els tractors i vehicles que s'emporten els lladres són venuts en el mercat negre, ja siga sencers o per peces, i fins i tot, segons alguns precedents, poden acabar en altres països”.

AVA-ASAJA reitera a la Delegació del Govern que redoble la vigilància tant en les explotacions agràries com en els punts de recepció de mercaderies suposadament robades perquè “la delinqüència en el medi rural valencià està causant una vertadera alarma social, que ve a empitjorar la dramàtica rendibilitat dels agricultors i ramaders a causa de l'encariment dels costos de producció, el minvament de collites per les adversitats climàtiques, la falta de solucions contra les plagues i malalties o els danys rècord provocats per la fauna salvatge. La impunitat amb la qual actuen els lladres és intolerable. Com a sector i com a societat no podem continuar amb aquesta xacra”.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter