Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

L'activisme de l'EASD la converteix en altaveu de les reivindicacions feministes

L'escola fa balanç de quasi dos mesos d'actes que el teu-van veure com a punt de partida el 8M

Cultura 20/04/2023 Redacció Redacció
Performance IES Leopoldo Querol 4
Performance IES Leopoldo Querol

L'Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD) posa el punt i final a les activitats entorn del 8 de març que durant quasi dos mesos han generat reflexió i compromís social entre l'estudiantat i el públic general. Fent gala d'un convençut activisme, l'EASD es converteix en altaveu de les reivindicacions feministes entorn d'aquesta efemèride que cada dia cobra major protagonisme en el centre.

Fonts del centre expliquen que "el balanç de l'aposta d'aquest 2023 de l'EASD Castelló per al mes de març i abril és més que positiu. Durant el mes de març i part d'abril l'EASD Castelló ha tingut exposades diverses instal·lacions que la seua temàtica naixia recolzada en les reivindicacions del 8 de Març, sota el lema Societat en desconstrucció. Cresquem tots/totes en feminisme". 

Des de l'entorn creatiu, i sempre compromés de l'EASD Castelló, s'ha volgut posar l'accent en el fet que "és la societat sencera la que reprodueix rols patriarcals i, també, la que està en desconstrucció, amb l'objectiu d'arribar a una convivència més igualitària i respectuosa", afigen. "Caminem conscientment cap a la igualtat d'oportunitats moltes dones, i també, muscle amb muscle, molts homes que donen impuls a masculinitats igualitàries, crítiques amb masculinitats hegemòniques".

Les propostes reivindicatives desenvolupades en l'EASD Castelló "tenen, ara i sempre, a un col·lectiu compromés darrere, amb professores i també professors que aporten per a fer costat al seu alumnat en la concreció de les seues idees, projectes reals com els exhibits durant aquestes setmanes", conclouen. 

I és que el programa no ha pogut ser més complet. Entre les accions dutes a terme destaca l'exposició 'Dones de Primera i Disseny', en el vestíbul de l'EASD Castelló realitzada en col·laboració amb el Vila-real Club de Futbol Femení, IES Salvador Gadea i Higinio Mateu. Moda, Esport i Mobiliari s'han donat la mà en aquesta exposició que ha mostrat una cuidada selecció de cadires i butaques icòniques, dissenyats per equips mixtos de dones i homes, i una elegant mostra de vestuari del prestigiós dissenyador Higinio Mateu. Els mateixos vestits van ser utilitzats en la sessió de fotos protagonitzada per les jugadores de l'entitat groga -Vila-real Club de Futbol Femení- en el claustre de l'EASD de Castelló, en la qual van participar estudiants i docents d'imatge personal de l'IES Salvador Gadea -Aldaia- i estudiants de moda de la pròpia EASD.

Una altra de les exposicions proposades ha sigut 'Dissenyadores, els conéixes?', en col·laboració amb diversos IES de la província de Castelló i algunes institucions internacionals amb les quals l'escola té conveni Erasmus establit, exposada en diferents punts de l'edifici. 

El compromís de l'alumnat amb aquest cicle ha quedat de manifest en moltes d'aquestes exposicions. La tercera mostra,  per exemple, titulada '8 de Març' ha tingut com a protagonistes a l'alumnat de 2o del Cicle Formatiu de Grau Superior en Gràfica Publicitària. A més l'exposició 'Trenquem barreres laborals', situada en la primera planta del vestíbul, ha comptat amb alumnat de 1o del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Arquitectura Efímera. I, finalment, l'exposició 'Trenquem estereotips' en la qual ha participat la comunitat educativa i que s'ha pogut veure en tres plantes del centre i en el vestíbul.

En el capítol de les accions performatives destacar la performance "Dones de Primera i Disseny" amb la col·laboració de l'IES Leopoldo Querol i la performance "Societat en Desconstrucció: Cresquem tots/totes en feminisme" realitzada en el vestíulo de l'EASD Castelló a càrrec del Conservatori Professional de Dansa de Castelló. 

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter