L'Ajuntament de Montán està treballant en l'elaboració d'un pla de gestió forestal amb l'objectiu de millorar la neteja dels boscos i prevenir incendis forestals

Segons Sergio Fornas, representant de l'Ajuntament de Montán, fa mesos que estan treballant per assumir la neteja dels boscos del municipi, ja que la major part d'aquesta responsabilitat recau en petits propietaris

Successos 22 de abril de 2023 Redacció Redacció
Montán reunión Plan Gestión Forestal 1

L'Ajuntament de Montán està treballant en l'elaboració d'un pla de gestió forestal amb l'objectiu de coordinar els treballs de neteja i usos del terreny forestal de propietat privada, a fi de prevenir incendis. Aquesta tasca ha estat impulsada des de fa mesos per l'equip de govern del municipi i ha guanyat força en les últimes setmanes.

El dissabte passat, es va organitzar una xerrada informativa sobre l'ordenació forestal integral del municipi de Montán, en la qual un equip d'enginyers forestals va explicar les característiques del terreny forestal de la zona. La major part del municipi, que representa el 92%, està cobert de vegetació no gestionada i homogènia, principalment a causa dels incendis que van ocórrer en els anys 1994 i posteriors. Aquest paisatge està dominat per densos boscos de pins, amb l'alzina i el roure intentant emergir en diversos punts.

Sergio Fornas, alcalde de Montán, ha destacat que "fa mesos que treballem per assumir la neteja perquè la major part està en mans de petits propietaris". L'incendi recent que va afectar Montán i altres municipis de la comarca de l'Alt Millars ha reforçat la necessitat d'avançar en aquest pla, en el qual l'Ajuntament ha estat treballant durant un temps i que ara requereix la participació de la ciutadania.

Els tècnics també van presentar dades sobre la distribució parcel·lària dels terrenys forestals a Montán, que estan caracteritzats per ser minifundis de propietat privada. Aproximadament el 47% de les parcel·les té menys d'una hectàrea, mentre que el 41% té entre dues i cinc hectàrees. Aquesta situació de minifundis dificulta la gestió forestal individualitzada, de manera que la iniciativa de gestió forestal conjunta de l'Ajuntament es presenta com la millor alternativa per canviar l'estat d'abandó en què es troben les muntanyes de Montán.

Els tècnics també van explicar els fonaments normatius que donen suport a aquesta iniciativa i van resumir breument el contingut del pla tècnic de gestió forestal que estan redactant. Una vegada finalitzada la versió inicial, el pla serà exposat al municipi i posteriorment presentat a l'aprovació de la Conselleria competent en matèria forestal.

Després d'una interessant discussió amb el públic assistent sobre aquesta iniciativa d'ordenació forestal, es va destacar la idea que, si no es gestiona adequadament la muntanya, el foc s'encarregarà de fer-ho d'una manera incontrolada.

Te puede interesar
Lo más visto