Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

L'Ajuntament de Montán ultima un pla de gestió forestal per millorar la neteja i prevenir incendis

Sergio Fornas: “Fa mesos que treballem per assumir la neteja perquè la major part està en mans de petits propietaris”

Successos 22/04/2023 Redacció Redacció
Montán reunión Plan Gestión Forestal 1

Montán 22 d'abril del 2023. L'Ajuntament de Montán està ultimant la redacció d'un pla de gestió forestal amb l'objectiu de coordinar els treballs de neteja i usos del terreny forestal de propietat privada i així ajudar a prevenir els incendis. Es tracta d'una feina en què l'equip de Govern del municipi fa mesos que treballa i que aquesta última setmana ha rebut una bona empenta perquè sigui una realitat com més aviat millor.

De fet, dissabte passat, l'Ajuntament va organitzar una xerrada informativa sobre l'ordenació forestal integral del municipi de Montán, on des de principi d'any està treballant un equip d'enginyers forestals. En aquesta trobada els tècnics redactors van explicar les característiques fonamentals del terreny forestal de Montán, que ocupa el 92% del municipi, amb una vegetació no gestionada i molt homogènia en el seu conjunt, a causa principalment del seu origen postincendi del 1994 a la major part del terme i altres posteriors més petites que han conformat un paisatge vegetal d'extenses pinedes contínues i hiperdenses, entre les quals intenten descollar nombroses alzines i roures xicotets.

Sergio Fornas, alcalde de Montán, ha explicat que “fa mesos que treballem per assumir la neteja perquè la major part està en mans de petits propietaris”. L'incendi del mes passat, que va afectar tant Montán com altres municipis de l'Alt Millars, ha reforçat la necessitat de concretar aquest pla, en què l'Ajuntament porta treballant temps i que ara necessita les aportacions de la ciutadania.

D'altra banda, els tècnics van presentar dades sobre la distribució parcel·lària del terreny forestal a Montán, caracteritzat per un minifundi de propietat privada que van qualificar d'extremat, atès que el 47% està ocupat per parcel·les menors d'una hectàrea i un 41% per parcel·les entre dues i cinc hectàrees. En aquestes condicions, la gestió forestal individualitzada resulta inviable, motiu pel qual la iniciativa municipal de gestió forestal conjunta es presenta com l'alternativa més eficaç i sostenible adreçada a canviar la situació d'abandó en què es troben les muntanyes de Montán.

Els tècnics van exposar també els fonaments normatius que emparen aquesta iniciativa municipal i van explicar breument el contingut del pla tècnic de gestió forestal que estan redactant i que, un cop finalitzada la seva versió inicial, exposaran al municipi prèvia la presentació per a la seva aprovació per part de la Conselleria competent en matèria forestal.

Després d'un interessant intercanvi d'opinions entre el públic assistent sobre aquesta iniciativa d'ordenació forestal del municipi, va quedar clara la idea que, si no es gestiona ordenadament la muntanya, ho farà el foc de manera incontrolada.

Te puede interesar

2023-05-09_op_chaak_malaga_01

La Guàrdia Civil ha realitzat una operació contra el suposat ús il·legal d'aigua per al cultiu de subtropicals a la comarca de la Axarquía.

Redacció
Successos 09/05/2023

En l'operació realitzada pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA), s'han dut a terme detencions de 26 persones i altres 44 estan sent investigades en relació amb l'ús il·legal d'aigua per al cultiu de subtropicals a la comarca de la Axarquía. Durant la investigació, s'han identificat més de 250 aprofitaments il·legals, incloent pous, sondejos i basses.

Presentacio_logo_papa_luna_1

Peníscola posa imatge a l'Any Papa Luna

Redacció
Cultura 29/03/2023

El consistori ha creat un logotip que ha integrat en la seua imatge corporativa i projectarà en cadascuna de les seues comunicacions institucionals per a testificar el seu compromís amb la divulgació de la seua condició de Ciutat Pontifícia

Lo más visto

Newsletter