Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La Guàrdia Civil ha realitzat una operació contra el suposat ús il·legal d'aigua per al cultiu de subtropicals a la comarca de la Axarquía.

En l'operació realitzada pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA), s'han dut a terme detencions de 26 persones i altres 44 estan sent investigades en relació amb l'ús il·legal d'aigua per al cultiu de subtropicals a la comarca de la Axarquía. Durant la investigació, s'han identificat més de 250 aprofitaments il·legals, incloent pous, sondejos i basses.

Successos 09/05/2023 Redacció Redacció
2023-05-09_op_chaak_malaga_01

En l'operació "Chaak", realitzada pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA), s'han dut a terme detencions de 26 persones i altres 44 estan sent investigades per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, així com usurpació d'aigües públiques. Aquesta operació es va iniciar fa quatre anys a raó d'una denúncia rebuda pel SEPRONA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Màlaga, la qual assenyalava l'ús fraudulent de l'aigua per al reg de cultius subtropicals a la comarca de la Axarquía, amb el risc de causar danys importants a les reserves hídriques.

Durant la investigació, s'han inspeccionat prop de 3.453.008 metres quadrats de cultius subtropicals i s'han detectat més de 250 aprofitaments il·legals d'aigües subterrànies públiques a través de pous, sondejos, basses, entre altres. Segons informes del Servei de Domini Públic Hidràulic de la Junta d'Andalusia, l'extracció il·legal d'aigua s'estima en uns 25.951.198 metres cúbics i l'extensió total de la superfície regada il·legalment és d'aproximadament 240,242 hectàrees. Els danys al domini públic hidràulic es calculen en uns 10.000.000 d'euros aproximadament.

A més, s'han denunciat irregularitats en diverses comunitats de regants, on s'estima que s'ha regat il·legalment una superfície de 2.220.555 metres quadrats amb aigua procedent d'aquestes comunitats. Es calcula que s'han derivat il·legalment uns 2.481.712 metres cúbics d'aigua, amb danys econòmics aproximats de 3.000.000 d'euros al Servei de Domini Públic Hidràulic durant els últims anys. A més dels detinguts i investigats, hi ha 39 persones implicades com a partícips a títol lucratiu.

L'operació s'ha realitzat en col·laboració amb la Fiscalia de Medi Ambient de Màlaga i les diligències han sigut posades a disposició del Jutjat d'Instrucció núm. 1 de Vélez Màlaga. Aquesta actuació té com a objectiu prendre mesures legals contra l'ús il·legal d'aigua i la preservació del medi ambient en la comarca de la Axarquía.

Te puede interesar

230919_PRE_foto_minuto_silencio2

El Consell, juntament amb institucions valencianes i la societat en el seu conjunt, ha guardat un minut de silenci en senyal de repulsa pel brutal assassinat de Suzan i Nicoleta

Redacció
Successos 19/09/2023

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, membres del Consell, representants de les institucions valencianes i la societat civil s'han reunit davant el Palau de la Generalitat per expressar la seua més enèrgica condemna pel terrible assassinat de Suzan i Nicoleta a mans de les seues parelles el passat divendres

Lo más visto

Newsletter