Els desajustaments emocionals de la generació mil·lenista travessen les seccions oficials de Cinema Jove

El pas de l’adolescència a la vida adulta, els drames familiars i la persistència de tabús en les societats contemporànies són alguns dels temes reflectits en la selecció d’enguany

Cultura 31 de mayo de 2023RedaccióRedacció
230531_EDUC_Foto_CinemaJove_SecciónOficial

El Festival Internacional Cinema Jove, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i reconegut per la Federació Internacional de Productors de Films (FIAPF), presentarà en la 38a edició nou llargmetratges a competició procedents de països com Finlàndia, Nigèria, Austràlia, Bèlgica, Turquia i la Xina. “La Secció Oficial de Llargmetratges d’enguany és un mosaic construït al voltant d’alguns dels problemes centrals de la joventut -assenyala Óscar Brox, membre del comité de selecció-. Hi trobem potents històries d’amor marcades pels entorns hostils en què es desenvolupen (‘Le paradis’), reflexions sobre la cada vegada més freqüent autoalienació a la qual ens espenten les societats contemporànies (‘This Closeness’) o estudis sobre la vida marginal, fregant el delicte, que sembla l’única eixida possible en el cor de les grans ciutats (‘Sons of Ramses’). 

La família torna a ser un dels nuclis temàtics explorats per algunes de les pel·lícules, des de la tragicomèdia (‘Family Time’), el fals documental (‘Starring Jerry as Himself’) i el drama intimista (‘The Burdened’), així com els desajustaments emocionals de la generació mil·lenista (‘Almost Entirely a Slight Disaster’) i la cerca d’un amor marcat per la soledat (‘Petrol’) i els tabús socials (‘All the Colours of the World are Between Black and White’).” 

Presentada en la secció Encounters de la Berlinale 2023, la pel·lícula finlandesa ‘Family Time’ relata el procés d’enfonsament d’una família que es reuneix per a celebrar les festes nadalenques. Un altre drama tibant tancat entre quatre parets -en aquest cas, les d’un apartament de lloguer per habitacions- és el que proposa en ‘This Closeness’ la guionista, directora i actriu Kit Zauhar, una de les noves veus del cinema independent nord-americà de baix pressupost. 

‘Starring Jerry as himself’ és una peça audaç i profundament personal escrita i dirigida per Law Chen. En aquesta, una família documenta com el seu pare, immigrant xinés resident a Florida i recentment jubilat, va ser reclutat per la policia xinesa per a treballar com a agent encobert.
Presentada en la Setmana de la Crítica de Cannes, ‘Sons of Ramses’, de Clément Cogitore, és un desassossegant drama criminal situat al multicultural barri parisenc de La Goutte d’Or. Quan una banda d’intrèpids xavals comença a terroritzar els veïns, l’equilibri del pròsper negoci de Ramsés i de tot el barri es veu alterat.

El director de cinema Amr Gamal presentarà en Cinema Jove ‘The Burdened’, un drama que aborda de manera sòbria i directa les implicacions socials i els condicionants econòmics de l’avortament al Iemen. 

Un altre tabú, aquesta vegada relacionat amb l’homosexualitat, és el que retrata la pel·lícula nigeriana ‘All the Colours of the World are Between Black and White’, de Babatunde Apalowo. Aquesta pel·lícula es projectarà en Cinema Jove després d’obtindre el Premi Teddy Bear de cinema LGTBI en la Berlinale 2023.

L’amor i l’homosexualitat centren també el relat de ‘The Lost Boys’, una producció francobelga que transcorre en un correccional de menors. Per part seua, el drama australià ‘Petrol’, d’Alena Lodkina, ens presenta el viatge d’autodescobriment d’Eva, una estudiant de cinema d’origen rus que cau rendida als encants d’una enigmàtica actriu.

El nové llargmetratge a concurs és ‘Almost Entirely a Slight Disaster’, cinta protagonitzada per quatre joves de vint anys a l’Istanbul  contemporani. En aquesta, el director Umut Subasi explora de manera enginyosa i divertida l’angoixa vital a la qual s’enfronta la generació mil·lenista.

Finalment, una ‘road movie’ holandesa dirigida per Zara Dwinger i orientada al públic infantil i juvenil. La protagonista de ‘Kiddo’ és una xiqueta d’onze anys que viu en una casa d’acolliment. Sa mare hi apareix inesperadament i la porta amb ella fins a Polònia en un eixelebrat viatge. 

Més de 50 curtmetratges de 20 països

La Secció Oficial de Curtmetratges compta amb més de 50 títols que abasten un ampli ventall de gèneres, des de l’animació i el documental fins a les narratives més experimentals. Una àmplia selecció de treballs de 20 nacionalitats, molts dels quals han sigut programats en festivals tan importants com Clarmont, Rotterdam, Berlinale, Venècia, Locarno o Cannes. 
Segons indica Laura Pérez, membre del comité de selecció, “el sector del curtmetratge no deixa de sorprendre’ns per la constant experimentació a la qual se sotmet aquest format, que en moltes ocasions recorre a hibridacions entre ficció i documental. Enguany, els espectadors descobriran històries de joves de tot el món que retraten el seu món quotidià i parlen de les inquietuds de la seua generació: la igualtat, la importància de la comunicació, l’assetjament i, especialment, el pas a l’edat adulta”.

Les projeccions de curtmetratges es dividiran en 10 sessions d’entre cinc i sis títols cadascuna. Destaca, entre d’altres, l’estrena a Espanya de ‘Tits’, producció noruega seleccionada en la Secció Oficial de Cannes d’enguany; ‘Will you look at me?’, curtmetratge xinés guanyador del Queer Palm Sundance Film Festival; ‘Ice Merchants’, peça d’animació guanyadora del Leitz Cinema Discovery Prize a Cannes 2022 i nominada a l’Óscar en 2023, així com ‘Snow in September’, una anàlisi crítica sobre la cultura de la masculinitat a Mongòlia que va ser estrenada en la 79a edició de la Mostra de Venècia, on va guanyar el Premi Orizzonti al millor curtmetratge, i, també, va obtindre el premi al millor curtmetratge internacional en el Festival Internacional de Cinema de Toronto de 2022. 

Entre els curtmetratges nacionals seleccionats a concurs, Cinema Jove ha programat ‘La herida luminosa’, signat pel joveníssim realitzador Christian Avilés, que arriba a Cinema Jove després de competir en la Secció Oficial de la Berlinale, així com diversos títols valencians: ‘Els amants’, una altra comèdia costumista “neoberlanguiana” de Joan Vives; ‘Las Trial’, un ‘spin off’ de ‘Star Wars’ dirigit per Marino Darés; ‘Una terapia de mierda’, divertida paròdia de les pseudociències que porta el segell colorista i surrealista de Los Hermanos Polo. Finalment, encara que fora de competició, Cinema Jove projectarà ‘Això també passarà’, documental d’Iñaki Antuñano i Pepe Ábalos sobre la pandèmia i les falles, i ‘Els visitants’, curtmetratge valencià que va rebre l’esment especial del jurat del prestigiós Festival de Clarmont (França).

Sèries: quatre estrenes mundials i sis estatals

La Secció Oficial de Sèries de Cinema Jove estarà integrada per 10 sèries procedents de diferents racons del món; projectes amb grans valors de producció i històries potents que es complementaran amb taules redones i debats. “Des del Kazakhstan, Xile, Espanya, el Canadà, Austràlia, l’Argentina, Rússia i Alemanya ens arriben propostes molt heterogènies, des d’un ‘thriller’ d’època fins a la ciència-ficció, així com sèries dirigides a xiquets i adolescents, que són una aposta que volem consolidar en les pròximes edicions i es projectaran juntes en una mateixa sessió”, subratlla María Albiñana, responsable de la secció de sèries.

En la selecció d’enguany destaquen quatre estrenes mundials: ‘Eva Live’, sèrie russa de ciència-ficció en la qual una intel·ligència artificial es creu que és una ‘influencer’ de veritat, quan realment és només un bot; ‘Roni’, sèrie d’animació creada per l’historietista i il·lustrador guanyador d’un Premi Ondas Juanjo Sáez (‘Arroz pasado’, ‘Heavies tiernos’); ‘Poemas malditos’, sèrie que narra diferents històries ambientades al Xile més profund, i ‘Triple Oh!’, una dramèdia negra basada en casos reals que segueix les vides salvades i perdudes en una ambulància d’urgències. Totes les altres sèries a concurs tenen l’estrena estatal en Cinema Jove i només es podran veure en el marc del festival perquè es troben encara en procés de distribució als seus països d’origen.

A més, fora de competició, Cinema Jove presenta la sèrie canadenca per a públic juvenil ‘Lou et Sophie’, el drama criminal danés ‘Nordland 99’ i l’últim del col·lectiu de creatius espanyols ‘Putos modernos’, que vindran a València a presentar aquest debut audiovisual que parodia els gatges i els personatges de la modernitat. També visitarà Cinema Jove l’humorista Raúl Cimas, que presentarà la seua nova sèrie original de Movistar Plus +, titulada ‘Poquita fe’ i produïda per  ‘Buendía Estudios’.

A les seccions oficials de Llargmetratges, Curtmetratges i Sèries se suma enguany ‘Òrbites’, un nou apartat a competició per a nous llenguatges i narratives experimentals.

Te puede interesar
Lo más visto