El Govern accedeix al fet que les empreses sense activitat seguisquen en ERTE de força major

Disminueix el percentatge d'exoneració a una forqueta entre el 25% i el 70% i contempla nous expedients en cas d'un rebrot

Economía 25 de junio de 2020 Redacció
trabajo-patronal-kMED-U1106084512333sH-624x385@RC
Yolanda Díaz, al costat dels líders d'UGT, CC OO, CEOE i Cepyme

Un altre dia sense acord però amb grans avanços en la negociació. El Govern fa marxa enrere i accedeix finalment a permetre que les empreses que ara estan en ERTE de força major total la mantinguen durant els pròxims tres mesos, tal com reclamaven els agents socials, que van denunciar que en l'anterior proposta li les deixava fora. Amb aquesta concessió el suport de sindicats i patronal a una nova pròrroga dels ERTE fins al 30 de setembre està més a prop i podria anunciar-se hui mateix, per a ser aprovat demà, divendres, en un Consell de Ministres extraordinari.

Així, totes les empreses que estiguen sense activitat en aquest moment podran continuar acollint-se a la força major total fins al 30 de setembre. No obstant això, el percentatge d'exoneració de les cotitzacions socials serà menor que en l'actualitat. Aquelles que tinguen menys de 50 empleats i que ara no pagaven res de les quotes dels seus treballadors passaran a tindre una reducció del 70% al juliol, del 60% a l'agost i del 35% al setembre, segons van explicar a aquest periòdic fonts pròximes a la negociació. Les de major grandària, que ara tenien una exoneració del 75%, passaran a tindre una rebaixa del 50% al juliol, del 40% a l'agost i del 25% al setembre. Es fa de manera escalonada perquè la força major ha d'anar decaient progressivament.

A canvi d'aquestes bonificacions, l'Executiu empitjora lleugerament en la seua proposta d'ahir el percentatge d'exoneració per als ERTE per força major parcials i els expedients per causes objectives (ETOP), que fins ara no tenien cap mena de benefici, però manté el seu disseny de premiar la volta a l'activitat. D'aquesta manera, les empreses amb una plantilla de menys de 50 persones tindran una exoneració del 60% per als empleats que tornen al seu lloc i del 35% per als quals es mantenen en el ERTE, percentatge invariable per als tres pròxims mesos. Per a les més grans, aquestes rebaixes es redueixen al 40% per als quals tornen a l'activitat i el 25% per als quals estan amb l'ocupació suspesa.

A més, la nova norma introdueix un element nou per si es produïren rebrots, a la vista del que està ocorrent. Si succeeix això en un determinat territori, es tornarà a protegir a l'empresa i a l'ocupació i si la companyia sol·licita un ERTE per força major a l'Administració, tindrà majors exoneracions: una retallada en les quotes del 80% per a les més xicotetes i del 70% per a les de més de 50 treballadors.

Al seu torn, el Govern ha accedit també a recollir una altra de les exigències dels agents socials: mantindre la comissió tripartida per a fer un seguiment i avaluació de la situació de cara a una possible nova pròrroga a la tardor.

Això sí, l'Executiu no ha donat el seu braç a torçar en la petició de la CEOE d'eliminar la prohibició d'acomiadar, fer noves contractacions ni demanar als seus treballadors que realitzen hores extres, i fins i tot endureix aquest aspecte i els veta externalitzar qualsevol activitat fins al 30 de setembre si volen acollir-se a aquests beneficis.

Te puede interesar
Lo más visto