Un gran espectacle inaugural reuneix tota la comarca a l'Aplec dels Ports

Les associacions locals han participat en aquest acte que dóna la benvinguda a la 44a edició de la trobada comarcal

Cultura 30 de julio de 2023 Redacció Redacció
IMG_2328

A poc a poc, cau la nit al Pla dels Estudis de Morella, on està situat un dels escenaris del XLIV Aplec dels Ports. La multitud vinguda de tots els racons de la comarca i d'altres agermanades observa un compte enrere que anuncia que alguna cosa espectacular està a punt de passar. Mentre creix l'expectació i baixa el sol, l'ambient festiu ja s'ha apoderat d'aquesta plaça, preparada especialment per a l'ocasió.

Una veu en off trenca l'ambient per a centrar l'atenció en la pantalla que mostra fotos de com s'ha gestat aquesta edició que acaba de començar. Preparatius, activitats i manifestacions han tingut lloc durant tot l'any per a reunir-se durant aquests quatre dies i iniciar una gran festa. La festa que uneix 17 pobles per la proximitat i per tenir una cultura, llengua i necessitats comunes. Un a un, es despleguen els noms de cadascun dels municipis des dels balcons característics del Pla dels Estudis amb música festiva per a donar la benvinguda a tota la gent allí reunida.

S'escolta una veu coneguda. És el missatge que Vicent Torrent, un dels membres fundadors del grup Al Tall, va gravar per a donar suport a l'Aplec i denunciar la censura que viu el País Valencià actualment. De seguida, torna la música. "Fènix", una cançó sobre l'Aplec dels Ports composta per la cantautora morellana Ceci, fa tremolar la plaça amb músics de banda de la comarca, junt amb la veu de la compositora.

Un cop presentat l'Aplec, és el torn de conèixer les principals reivindicacions d'aquesta edició. La veu de la joventut de la comarca amb les seves preocupacions i dificultats. De sobte, la Perkutada sona enmig de la multitud mentre s'alça una torre elèctrica de molt alta tensió (MAT). Així, Marta Segura, en representació de tota la comissió organitzadora, dona la benvinguda i llig el manifest d'aquesta edició on destaquen dos problemes a la comarca dels Ports. Primer, el tancament de la fàbrica de Marie Claire deixa sense treball a moltes famílies de Vilafranca i de tota la comarca. Segon, els macroprojectes energètics projectats al territori no tenen en compte la gent que l'habita, així com els camps o explotacions que desapareixeran. Així, Ceci i Mara canten "No a la MAT" amb les imatges del rodatge del videoclip d'aquesta cançó de Pepet i Marieta el passat octubre a Morella, per a mostrar com la comarca continua en lluita per la seua supervivència. També com l'Aplec i la història que l'envolta protagonitzen aquesta lluita. Ambdues artistes interpreten en directe "Llavors", de La Fúmiga, amb l'esperança de continuar endavant i aconseguir victòries. Finalment, un castell de focs tancava aquest espectacular acte.

Tot i això, la festa acaba i s'inicia una cercavila cap a l'escenari Aladre. Els Gaiteros de Morella encapçalen aquesta marxa festiva, com és tradicional. Els Dimonis de Morella els segueixen mentre disparen bengales i coets. La Perkutada també surt del Pla dels Estudis per a portar la gent al ritme. Finalment, la Xaranga continua la festa per a tancar aquesta comitiva que arriba fins al menjador de l'Aplec.

Te puede interesar
Lo más visto