Arriba XANCLES I TAPES a Peníscola, la ruta gastronòmica més refrescant de l'estiu

Des del 1 de setembre es podrà participar per degustar les propostes culinàries de 12 establiments de la localitat

Cultura 28 de agosto de 2023 Redacció Redacció
IMAGEN NP 28.08.23

El pròxim dia 1 de setembre comença a Peníscola la 16a Edició de la Ruta Gastronòmica Xancles i Tapes, "la més refrescant de l'estiu, que inaugura el mes de setembre, un mes que a Peníscola gaudeix d'una extraordinària i intensiva programació", ha valorat l'edil de l'àrea de Turisme, Ramón Simó, durant la presentació d'aquesta.

Durant una setmana, 12 bars, restaurants i cafeteries de la ciutat oferiran als qui els visiten 2 tapes a concurs, sent 24 les propostes culinàries que opten a premi. Les persones interessades a realitzar la ruta poden recollir un dels 20.000 fullets que s'han preparat en cadascun dels 100 establiments on s'han repartit i anar, local per local, degustant i gaudint cada tapa. Quan hagen acabat la ruta, hauran d'acostar-se a l'Oficina Central d'Informació i Turisme on, després d'emplenar un xicotet formulari de qualitat i valorar les tapes, se'ls entregarà el regal que els corresponga, juntament amb un parell de xancletes. El preu de la tapa + consumició és de 4 euros.

Setze anys de Xancles i Tapes, una ruta exigent i singular

"Aquesta ruta és un dels clars exemples on es pot observar que la iniciativa privada, recolzada per l'empresariat local i per l'administració, pot donar lloc a resultats excel·lents", ha afirmat Marc Blanco des de l'organització.
Ha explicat que durant els tretze anys precedents, l'empresa organitzadora (TodoPeñíscola) ha anat prenent decisions secundades per la majoria dels participants i amb l'única fi de millorar. La primera d'aquestes va ser limitar l'espai, podent només participar locals pròxims al nucli antic, i així facilitar que es poguera realitzar a peu.
Una altra decisió important, ha recordat, va ser fixar les dates de l'1 al 7 de setembre, així com el preu en 3 € (tapa + consumició), des de l'any passat el preu de la tapa és de 4 €.

Des de 2010 també s'exigeix un mínim d'hores en les quals els locals han de servir les tapes (3.30 hores/dia). En la vuitena edició es va introduir l'obligació d'obtenir com a nota mínima un 4 per a poder participar en posteriors edicions i, des de la desena edició, es va decidir unificar el vi que es servirà en la ruta.
"Tot això ha donat lloc al fet que en les passades edicions hagen participat una mitjana de 12 locals cada any, els quals han servit de mitjana 600 tapes per edició, passant de les 1.800 tapes servides el 2006 (225 tapes per local), a les 12.570 (785 tapes/local) de l'edició 2017 i en l'edició del 2019 es van servir 8.115 (901 tapes/local), sent la mitjana de tapes més alta de totes les edicions", ha recalcat.

L'èxit el corroboren les enquestes de satisfacció, les quals llancen resultats excel·lents durant els últims 5 anys: més del 90% dels clients que realitzen la ruta valoren la iniciativa com a MOLT BONA o BONA, cosa que el mateix alcalde, Andrés Martínez, ha volgut destacar i posar en valor, felicitant l'organització per l'autoexigència i els bons resultats.

Premis per als locals guanyadors

- 500 euros per al guanyador de la Millor Tapa
- 500 euros per al guanyador de la Millor Atenció al Client

El premi a la Millor Atenció al Client el guanyarà aquell local participant que aconseguisca el major nombre de vots entre les persones que han finalitzat la ruta i han emplenat el qüestionari que se'ls facilita a l'Oficina Central de Tourist Info

Te puede interesar
Lo más visto