AVA-ASAJA denuncia una onada de robatoris en les entitats de reg, que a més de comportar pèrdues econòmiques, impedeixen la reg dels camps en ple estiu

Els lladres assalten per quarta vegada un motor de reg a Tavernes de la Valldigna

Successos 30 de agosto de 2023 Redacció Redacció
nocxyz8

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) denuncia una onada de robatoris en les entitats de reg que, a més de comportar pèrdues econòmiques, impedeixen la reg dels camps en ple estiu durant el temps que transcorre fins que es reparen els desperfectes i es tornen a posar en funcionament les instal·lacions elèctriques.

Un exemple paradigmàtic d'aquest clima d'inseguretat en l'àmbit rural és un motor de reg a Tavernes de la Valldigna que aquesta setmana ha estat objecte d'un assalt per quarta vegada. L'associat de AVA-ASAJA, Felipe Juan, destaca que "els lladres han destrossat la tanca de ferro, la porta blindada i dos cadenats per a sostreure els cables de coure i els aparells tecnològics pels quals poden obtenir major valor al mercat negre. Estem farts, ja ens han entrat quatre vegades en poc temps, i la rendibilitat dels cítrics no permet fer front a tants contratemps delictius. En l'anterior ocasió, el coure arrancat que els lladres van deixar en sortir corrent ràpidament valia 7.000 euros i la reparació ens va costar 5.000 euros. Encara no sabem el que ens suposarà l'assalt d'ara, però segurament diversos milers d'euros que segurament ens obligaran a tancar l'aixeta".

Felipe Juan també denuncia "l'ànsia recaptadora d'aquest Govern que ha disparat les tarifes elèctriques de particulars, però sobretot d'entitats de reg que manté el 21% d'IVA. Per exemple, en aquest últim mes hem pagat per regar els horts 1.500 euros, el triple respecte a l'any anterior. Entre la indefensió davant els robatoris i la confiscació del Govern, no surten els números".

AVA-ASAJA havia exigit a la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, la màxima intensificació del pla especial de vigilància que porten a terme els últims anys els equips ROCA de la Guàrdia Civil al costat de la Policia de la Generalitat amb l'objectiu d'aturar els robatoris d'algarrobes, així com altres cultius i infraestructures agràries. L'organització agrària reitera la importància de centrar els controls tant en els horts com en aquells centres de recepció de mercaderia suposadament robada. Els robatoris ocasionen a l'any 25 milions de pèrdues als agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana, segons els càlculs de AVA-ASAJA.

Te puede interesar
Lo más visto