AVA-ASAJA demana a les administracions la reparació dels camins rurals afectats i mesures fiscals dirigides a alleujar les pèrdues econòmiques

La DANA provoca danys a les infraestructures agràries i als camps d'ametllers pendents de recollir

General 04 de septiembre de 2023 Redacció Redacció
Pleno 04-09-2023

En una primera avaluació d'urgència, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) constata que la DANA del passat cap de setmana ha resultat generalment beneficiosa per al camp valencià, tot i que ha provocat danys localitzats a les infraestructures agràries, especialment als camins rurals, que impedeixen l'accés als camps, així com als camps d'ametllers pendents de recol·lecció. La principal zona afectada és el terme de Borriol (Castelló), on el 80% del cultiu d'ametlla correspon a la varietat Marcona, que encara no havia estat recollida. Les pluges persistents - 189 litres en 2 hores - van causar una caiguda generalitzada del fruit dels arbres, que a més va ser arrossegat per l'aigua.

Malgrat aquests danys, en termes generals les pluges han tingut efectes positius a la Comunitat Valenciana, ja que contribueixen a augmentar el calibre dels fruits, netejar l'arbrat, estalviar en regadius i recarregar embassaments i aquífers després d'un any marcat per la sequera. No obstant això, aquestes pluges han estat insuficients en comarques interiors com Utiel-Requena, que es troben greument afectades per la falta d'aigua. Pel que fa a l'oli, les pluges arriben massa tard i, encara que puguin millorar el rendiment del cultiu, no podran evitar la carestia de la producció d'olivar d'aquesta campanya. Pel que fa al cultiu de l'arròs, a nivell global si no persisteixen les pluges en els pròxims dies no hauria de suposar un problema per a la inminent sega. No obstant això, els arrossaires estan treient l'aigua de les seves parcel·les per evitar problemes fúngics en el cultiu. En ramaderia, en termes generals, aquestes pluges contribueixen a millorar els pasturatges i, en conseqüència, reduiran el cost de l'alimentació animal.

D'altra banda, entre les infraestructures agràries afectades, a més dels accessos a les parcel·les, s'han produït desperfectes en murs i tanques. En aquest sentit, AVA-ASAJA reclama a les administracions que es facen càrrec urgentment de la reparació dels camins rurals afectats per la DANA, ja que impedeixen als agricultors l'accés a les seves explotacions. L'organització agrària també reclama mesures fiscals dirigides a alleujar les pèrdues econòmiques dels agricultors que han patit danys a les seves explotacions.

Te puede interesar
Lo más visto