El PSPV es compromet a garantir les campanyes d’exhumacions a Castelló davant el menyspreu del PP a les víctimes del franquisme

Samuel Falomir es reuneix amb el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica per a explorar vies de col·laboració perquè les restes dels represaliats de la dictadura tornen a les seues famílies i es tanquen ferides definitivament

General 06 de septiembre de 2023 Redacció Redacció
ONDA

El secretari general del PSPV de Castelló, Samuel Falomir, s’ha compromés amb el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica a buscar la fórmula per a garantir el finançament públic de les campanyes d’exhumacions de víctimes del franquisme que tenen actives i programades a la província. El PSPV estén així la seua mà als col·lectius per a la memòria democràtica davant les amenaces dels governs del PP de suprimir definitivament qualsevol tipus de col·laboració per a reparar la dignitat de les persones assassinades per la dictadura d’extrema dreta. Per ara, els nous governs de la Generalitat i la Diputació han assumit les tesis de Vox i han eliminat les àrees dedicades a la recuperació dels cossos dels represaliats per lluitar per la llibertat del país, tota una declaració d’intencions. La trobada amb el GRMH de Castelló, que s’ha celebrat al Primer Molí de Castelló, ha comptat amb la presència de membres de l’entitat i els diputats provincials Vicent Aparisi, Merche Galí i Maria Jiménez.

Des del Partit Socialista es considera que “la memòria democràtica és la millor ferramenta per a frenar l’auge del feixisme i per a construir una societat democràtica, lliure i justa” i és per això que per a 2024  “buscarem la fórmula per a finançar les campanyes des de les institucions on governem els i les socialistes”. “A dia de hui encara hi ha persones que busquen els seus sers estimats i l’omissió de l’acompanyament des de les institucions a les víctimes és una falta de respecte cap a ells”. Les institucions no poden deixar soles les víctimes. No podem arribar més tard del que ja arribem perquè el temps s’acaba, hem de retornar les restes de les víctimes a les seues famílies perquè s’acomiaden de forma digna i es tanquen ferides definitivament abans que els seus descendents ens deixen amb la pena de no poder dir-los adeu”.

Samuel Falomir apel·la als governs de la Generalitat i la Diputació a què respecten les víctimes del franquisme, ja que “si mires cap a un altre lloc o poses pals a les rodes a la dignificació dels qui ho van donar tot per la democràcia i la llibertat no et pots considerar demòcrata de cap manera”. En aquest sentit, lamenta les paraules de la presidenta de la Diputació, la popular Marta Barrachina, en l’últim ple de la corporació en què menysprea el dolor de les víctimes i les abandona en el seu desig d’enterrar dignament els seus pares, germans o familiars. “És indignant que un mes després de sol·licitar una reunió amb l’equip de govern ni tan sols se’ls haja contestat a la petició”.

En aquest context, Samuel Falomir reivindica la gestió portada a terme, la legislatura passada, pel president José Martí i la diputada Tania Baños al capdavant de l’àrea de Memòria Històrica “perquè ningú borrara de la història a milers de persones innocents”. En l’anterior mandat socialista s’ha aconseguit recuperar les restes de més de 200 persones assassinades per la dictadura feixista “que ara, per fi, descansen de manera digna i en pau”.

Te puede interesar
Lo más visto