ADIF accelera la construcció del nou accés ferroviari sud a PortCastelló

Adif contracta les obres de construcció del tram II del nou accés ferroviari sud al Port de Castelló, al qual destinarà 62,4 milions d'euros.

General 27 de septiembre de 2023 Redacció Redacció
eb78865b-1484-6d5e-a4c5-3388d17971f1

Aquesta connexió estratègica enllaçarà les instal·lacions portuàries amb el Corredor Mediterrani i impulsarà el trànsit intermodal de mercaderies i una mobilitat més eficient, competitiva i sostenible.

El nou accés ferroviari té 8,3 km, dels quals 4,7 km corresponen al tram I, actualment en construcció, i 3,6 km al tram II. L'accés es construirà en via única electrificada i d'ample mixt, destinada exclusivament al trànsit de trens de mercaderies, i promourà l'entrada de mercaderies en trens de fins a 750 m dins del recinte portuari.

Actuacions en el tram II

Les actuacions més destacades d'aquesta segona fase inclouen la construcció de dos viaductes, un sobre el riu Fraga i un altre sobre la via ferroviària; dos passos inferiors a la zona portuària; i dos passos elevats amb una rotonda sobre el mateix riu, on també es construirà una estructura per al reforç del mur del canal.

Així mateix, es preveu la construcció de la nova plataforma, el tractament geotècnic a la zona de la Marjaleria, obres de drenatge longitudinal, la construcció de nous carrers i la reposició dels serveis afectats i les canalitzacions per a les instal·lacions ferroviàries.

Les obres seran realitzades per l'Unió Temporal d'Empreses (UTE) integrada per les companyies Contratas Vilor i Acsa Obras e Infraestructuras en un termini de 28 mesos.

Aquesta actuació es realitza en el marc del conveni signat entre Adif, Ports de l'Estat i l'Autoritat Portuària de Castelló (APC) amb una inversió de 159,7 milions d'euros, dels quals 86,8 milions són assumits per Adif i 72,9 milions per l'APC.

L'Autoritat Portuària de Castelló redacta el projecte constructiu de l'Estació Intermodal, que s'ubicarà al nou accés ferroviari sud. La inversió en aquesta no està inclosa en el conveni, però sí l'expropiació de terrenys i l'execució de la seva plataforma, que ja estan incloses en el projecte de plataforma del tram II.

Avenços en el desenvolupament

El nou accés ferroviari a Port de Castelló consisteix en un ramal que parteix a 100 m del Corredor Mediterrani i acaba en la connexió amb la futura Estació Intermodal. El projecte inclou una primera secció exterior al Port, gestionada per Adif, i una segona que estarà situada dins del Port, gestionada per l'Autoritat Portuària de Castelló (APC).

Actualment, ja s'ha instal·lat el doble ample a la via 1 del tram Castelló-Almassora (en sentit sud cap a la muntanya) del Corredor Mediterrani, i s'ha completat la fase 0 de la plataforma del nou accés ferroviari sud. A més, les obres del tram I, que connecta amb l'inici del tram II, estan en curs.

Les actuacions es completen amb una instal·lació en funcionament a les proximitats del ramal d'accés per permetre els moviments cap al nord, previsiblement a les rodalies de l'estació de Vila-real, situada a poc més de 7 km al sud de l'estació de Castelló. També es construirà una nova subestació elèctrica i es redactaran els projectes i s'executaran les obres d'instal·lacions de seguretat i comunicacions.

La inversió que farà realitat l'accés ferroviari sud al Port de Castelló ascendix a 335,5 milions d'euros.

Aquestes actuacions es duen a terme en el marc de l'estratègia d'Adif per reforçar el transport de mercaderies per tren, impulsant els ports espanyols com a plataformes logístiques de referència al sud d'Europa i augmentant la competitivitat de les plataformes logístiques per convertir-les en pols d'atracció d'inversió privada.

Te puede interesar
Lo más visto