Sanitat inicia l'administració conjunta de la vacuna antigripal i davant la COVID-19 amb l'objectiu d'immunitzar a més de 1.350.000 persones

Es prioritzarà la vacunació de residents en centres de persones majors i de diversitat funcional, població major de 80 anys, personal sanitari i sociosanitari, persones d'entre 60 i 79 anys i la resta de grups de risc

Sanitat 14 de octubre de 2023 Redacció Redacció
adfawd

La Conselleria de Sanitat comença este dilluns, 16 d'octubre, la campanya d'immunització contra la grip, que s'administrarà de forma simultània, juntament amb la dosi de la vacuna davant el coronavirus per a tota la població a qui està indicada la doble immunització.

Segons el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, l'objectiu d'esta campanya és "protegir a la població més vulnerable, que pot patir complicacions com a conseqüència de la seua situació personal". L'encarregat de Sanitat ha destacat que, "donada la coincidència d'una part important de la població destinatària a la qual es dirigeix la vacunació davant la grip i la vacunació davant la COVID-19, s'ha plantejat una campanya de vacunació conjunta".

En concret, en la temporada 2023-2024, els objectius per a la vacunació davant la grip i COVID-19 són assolir o superar cobertures de vacunació del 75% en majors de 65 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones amb altres condicions de risc. "Això suposa la immunització de més de 1.350.000 persones i l'administració de més de 2 milions de dosis de vacunes en 2.683 punts de vacunació, dels quals 417 són residències", ha destacat Marciano Gómez.

Vacunació conjunta

Es recomana l'administració de la vacunació conjunta davant la grip i la COVID-19 a persones de 60 anys o més, així com a persones de 5 anys o més ateses en centres de diversitat funcional i altres persones institucionalitzades de manera prolongada i residents en institucions tancades.

Així mateix, també es recomana l'administració conjunta a persones menors de 60 anys d'edat amb patologies de risc; embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi; personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats; i professionals que treballen en serveis públics essencials (Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, bombers, protecció civil i personal que treballa en serveis d'emergències sanitàries).

Priorització

Se prioritzarà la vacunació a residents en centres de persones majors i de diversitat funcional; població de 80 i més anys; personal sanitari i sociosanitari; persones d'entre 60 i 79 anys i la resta de grups de risc.

La vacunació davant la COVID-19 i la grip de residents i treballadors s'ha iniciat en els centres residencials per professionals sanitaris del propi centre, amb el suport del personal de la Conselleria de Sanitat quan siga necessari.

D'altra banda, les persones de 80 o més anys rebran la vacuna davant la grip en el centre de salut, coincidint amb l'administració de la dosi de vacuna davant la COVID-19.

En aquest sentit, la ciutadania pertanyent als grups de risc per als quals està indicada la vacunació davant la Covid-19 i la grip, pot sol·licitar cita des de l'APP Gva +Salut i des del lloc web de la Conselleria de Sanitat des de l'inici de la campanya.

Pel que fa a la vacunació de les dones embarassades, esaprofitaran els controls rutinaris de l'embaràs per a administrar la vacuna en els centres de salut.

Respecte al personal sanitari dependent de la Conselleria de Sanitat, es vacunarà pels serveis de prevenció de riscos laborals i/o de medicina preventiva. En atenció primària serà el personal del centre qui realitze la vacunació.

Vacunació davant la grip

Enguany esta campanya inclou, com a novetat, l'administració de la vacuna entre els valencians majors de 60 anys, en lloc dels 65 anys que estaven establits fins ara. Unes altres de les novetats és que inclou als menors de cinc anys sans (entre 6 i 59 mesos), amb l'objectiu d'immunitzar al major nombre de ciutadans i prevenir contagis.

Els xiquets d'entre 6 i 59 mesos d'edat sense patologia es vacunaran davant la grip en qualsevol moment des de l'inici de la campanya de vacunació sense que interfereixca en la vacunació del resta de grups.

Així mateix, com ja va anunciar el conseller de Sanitat, unes altres de les novetats de la campanya d'aquesta temporada 2023-2024 és que per primera vegada s'utilitzarà a la Comunitat Valenciana una vacuna atenuada intranasal en xiquets d'entre 2 i 4 anys, que oferix major protecció davant la infecció per virus de la grip, és més fàcil d'administrar i menys agressiva en evitar la picada.

També està previst vacunar davant la grip a les persones de 5 a 59 anys d'edat que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, com són: les persones entre 5 i 18 anys d'edat que reben tractament prolong

at amb àcid acetilsalicílic, pel risc de desenvolupar un síndrome de Reye; les persones amb exposició laboral directa a animals o a les seues secrecions en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o a fauna silvestre (aus, senglars o mustèlids); i les persones fumadores.

Vacuna COVID-19

Respecte a la vacuna COVID-19 que es va a administrar és la que recomanen com a òptima l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Agència Europea del Medicament (AEM). Es tracta de la vacuna d'ARNm obtinguda a partir de la soca Omicron XBB.1.5.

Te puede interesar
Lo más visto