Polèmica a Castelló: Pujada de l'Rebut de l'Aigua i Desafiament al Govern de Mazón

En una controvèrsia recent a Castelló, la pujada de l'rebut de l'aigua ha desencadenat un enfrontament polític entre el PSPV-PSOE i el govern de PP i Vox encapçalat per Mazón

Política 26 de octubre de 2023 Redacció Redacció
Ruth Sanz

Ruth Sanz, portaveu del PSPV-PSOE a la província de Castelló, ha acusat el govern de PP i Vox d'imposar un augment en l'rebut de l'aigua per a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana en un moment en què la inflació continua afectant les famílies. Sanz critica Mazón per allò que considera un canvi de rumb en la política fiscal, allunyant-se de les pancartes antiimpostos a favor de polítiques que, segons ella, beneficien principalment als més rics.

La diputada provincial assenyala que, en la mateixa setmana, el Parlament Valencià va votar a favor de "perdonar" 350 milions d'euros en impostos per al 0,5% dels valencians més acomodats, mentre augmentava les càrregues fiscals per a més de dos milions de llars amb la pujada del preu de l'aigua. Segons Sanz, el PP sempre s'aliena amb els mateixos interessos, sense prestar atenció a la majoria de la població en un moment en què la inflació està afectant les butxaques dels castellonencs.

La crítica de Sanz es centra en la manca de sensibilitat del govern de les dues dretes al votar a favor d'aquestes mesures contradictòries. D'una banda, es condonen impostos als més rics, mentre que, d'altra banda, augmenten les càrregues fiscals per a les famílies a través del cost de l'aigua. La situació és encara més impactant a causa de la suspensió de la recaptació del cànon de l'aigua per part del Consell de Ximo Puig en un esforç per alleujar les dificultats econòmiques derivades de la inflació.

Per a Sanz, aquesta decisió d'augmentar el cost de l'aigua sembla ser deliberada i premeditada, ja que el govern podria haver optat per prorrogar la mesura que va suspendre el cànon de l'aigua, igual que va fer amb la reducció del 10% de les tarifes o la reducció del preu del transport, ambdues mesures vigents fins al 31 de desembre. La diputada assenyala que la disminució massiva d'impostos per a les classes més acomodades ha generat un forat als pressupostos que ha de ser compensat d'alguna manera, i seran les dues milions de llars valencianes a les quals se'ls augmentarà l'rebut de l'aigua qui pagaran per aquest regal fiscal.

En resposta a aquesta controvèrsia, els socialistes han proposat condonar aquest impost per a les llars amb ingressos inferiors a 30,000 euros anuals i ampliar el període de pagament a cinc anys per a la resta. La polèmica continua en augment, i l'atenció es centra en com es resoldrà aquest desafiament al govern de Mazón en relació amb la pujada de l'rebut de l'aigua.

Te puede interesar
Lo más visto