La història del castell del Papa Lluna de Peníscola

General01 de julio de 2020 Raquel Artuñedo
Castell_de_Peníscola_2

El Castell Templer-Pontifici de Peníscola, també conegut com el Castell del Papa Lluna, va començar la seua construcció en 1294 i va acabar en 1307. És una obra arquitectònica única a Espanya.

Peníscola va ser construïda pels cavallers Templers, que van edificar el castell a imatge i semblança dels quals havien construït en Terra Santa. Actualment, el monument conserva les característiques d'una obra templera i es considera com un exponent d'aquestes particularitats. Està catalogat com a arquitectura gòtica amb caràcter romànic pur i estil cistercenc o auster.

El castell ha patit, des de fa 700 anys, moltes destruccions a causa de les guerres, encara que es troba en bon estat de conservació. La principal pèrdua va tenir lloc amb la guerra de la independència, en la qual es va destruir una cinquena part de la construcció. Encara així, quan s'entra al castell es pot veure l'obra templera original.

Entre aquests murs va passar els seus últims dies el conegut com a Papa Lluna, Pedro Martínez de Lluna o Papa Benet XIII, que va ser excomunicat i declarat heretge. El papa va arribar a formar una de les millors biblioteques de la seua època amb obres de tota mena, fins i tot de ciències prohibides per la mateixa església que ell va encapçalar.

Actualment, aquesta obra híbrida -monestir i castell- té molts punts atractius perquè, a més de la seua història que amaga diverses llegendes, la seua estructura arquitectònica és única i es converteix en el seu màxim valor.

Centenars de turistes visiten diàriament aquest balcó de pedra apuntat al mediterrani, que la Diputació de Castelló permetrà visitar també de forma virtual en tres dimensions.

Te puede interesar
Lo más visto