Dia Mundial de la Hipertensió: Preocupació per l'augment de trastorns hipertensius en l'embaràs

Si no es controlen, poden provocar greus complicacions com a retard del creixement fetal

Sanitat 17 de mayo de 2024 Redacció Redacció
220719MED_Frank Pala (152988298)

Divendres 17 de maig es commemora el Dia Mundial de la Hipertensió, un esdeveniment que cobra especial rellevància en abordar els creixents trastorns hipertensius durant l'embaràs, els quals afecten a entre el 5% i el 10% de les embarassades i són la segona causa de mortalitat materna en esta etapa. Este increment es deu, en gran part, a l'augment de malalties cardiometabòliques en dones en edat fèrtil.

La Dra. Pilar Carratalá, ginecòloga i obstetra de Vithas Castelló, ressalta la gravetat d'esta situació: “La hipertensió durant l'embaràs és un tema de gran rellevància en la nostra especialitat, sent un important factor de morbiditat tant materna com fetal”.

Els trastorns hipertensius de l'embaràs inclouen hipertensió crònica, que pot ser present abans de l'embaràs o aparéixer en les primeres 20 setmanes de gestació, i condicions com la hipertensió gestacional i la preeclàmpsia, que emergeixen a partir de les 20 setmanes. La Dra. Alicia Esparza, ginecòloga de l'Hospital Vithas Medimar, adverteix que estes condicions solen ser asimptomàtiques a l'inici, la qual cosa complica el seu diagnòstic. Si no es controlen, poden provocar greus complicacions com a retard del creixement fetal intrauterí, sota pes en nàixer, despreniment de placenta i augment de la mortalitat neonatal i la prematuritat.

El risc de desenvolupar preeclàmpsia és més alt en dones amb hipertensió crònica preexistent, antecedents de preeclàmpsia en embarassos anteriors, historial familiar d'hipertensió o preeclàmpsia, canvis en el pare biològic entre embarassos, tabaquisme, obesitat i edat avançada. La Dra. Begoña Pellicer Iborra, ginecòloga de l'Hospital Vithas València Consuelo, assenyala que “estos factors de risc poden acumular-se, augmentant la probabilitat de desenvolupar preeclàmpsia”.

Per a abordar estos riscos, és fonamental realitzar controls mèdics rutinaris durant l'embaràs, especialment a partir de la setmana 12. La Dra. Esparza subratlla la importància d'estos controls, ja que permeten identificar i tractar precoçment qualsevol complicació hipertensiva, garantint així la salut de la mare i el bebé.

Els símptomes que poden indicar hipertensió en l'embaràs inclouen tensions superiors a 140/90 en repòs, proteïnúria, alteracions en el flux vascular del fetus, canvis en les plaquetes i enzims hepàtics, dolor epigàstric, cefalea intensa, alteracions visuals i convulsions en casos severs, com detalla el Dr. Eugenio Blanes, ginecòleg de Vithas València 9 d'Octubre.

“La prevalença de la hipertensió ha anat en ascens degut a l'augment de malalties cardiometabòliques en dones en edat fèrtil”, explica la Dra. Carratalá. Per a previndre-la, és crucial mantindre una dieta saludable, una adequada suplementació amb calci, un pes adequat i realitzar exercici regularment. A més, recomana l'ús d'àcid acetilsalicílic abans de les 16 setmanes de gestació per a millorar la vascularització placentària i evitar complicacions com la hipòxia i la isquèmia placentària.


En este Dia Mundial de la Hipertensió, els especialistes destaquen la importància de la prevenció i el control de la hipertensió durant l'embaràs per a reduir la mortalitat i morbiditat materna i fetal, promovent

Te puede interesar
Lo más visto