Què has de fer si veus una tortuga marina encallada a la platja?

La nova campanya de conscienciació de les Fundacions Azul Marino i Oceanogràfic arriba a 80 municipis costaners de la Comunitat Valenciana

Entrevistes 14 de junio de 2024 Redacció Redacció

En un esforç per protegir les tortugues marines i promoure la seua conservació, la Fundació Oceanogràfic, l'Aquari de Sevilla i la Fundació Azul Marino han llançat la cinquena edició de la campanya "Ací salvem tortugues". Aquesta iniciativa té com a objectiu informar i conscienciar a la població sobre com actuar en cas d'albirar una tortuga marina ferida a la Comunitat Valenciana.

La campanya serà present en 80 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, i la seua missió és educar a la població sobre la importància de protegir aquestes espècies en perill d'extinció. En cas d'albirar una tortuga marina ferida, es recomana telefonar al 112 per a activar la Xarxa de Encallaments, formada per la Universitat de València, la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i la Fundació Oceanogràfic. L'equip de rescat de la fundació es desplaçarà fins a la zona per a avaluar l'estat de l'animal i, si és necessari, traslladar-lo a l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar, on es recuperarà fins al seu posterior alliberament en la mar.

En aquesta edició, s'ha incorporat a l'equip de rescat dos gossos ensinistrats per a la cerca de nius de tortugues marines. Aquests gossos han sigut entrenats amb mostres biològiques de tortugues marines per especialistes en comportament animal.

La presentació de la campanya ha tingut lloc a Oropesa, i ha comptat amb la participació del director de projectes de la Fundació Azul Marino, Pablo García. El projecte compta amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i les Ciències, Universitat de València i Global Omnium. Com a part de la campanya, es col·locaran més de 1.700 cartells en els punts de major concurrència i visibilitat, amb l'objectiu d'informar els banyistes i viatgers sobre la presència de tortugues marines en les costes del Mediterrani.

La campanya ha coincidit amb la temporada de nidificació, quan les femelles de tortugues marines s'acosten a les platges per a depositar els seus ous en llocs adequats. Durant aquesta etapa del cicle de vida de les tortugues marines, és especialment important assegurar la seua protecció i evitar qualsevol molèstia o mal.

En el marc de la campanya, s'ha dut a terme l'emocionant moment d'alliberar una tortuga marina recuperada. La tortuga, que va ser atrapada accidentalment per xarxes de pesca a Benicarló, va ser nomenada "Oropesa" per les autoritats locals dels municipis costaners presents en l'acte.

La campanya "Ací salvem tortugues" és una iniciativa crucial per a la conservació de les tortugues marines a la Comunitat Valenciana. Amb la col·laboració de la població i els ajuntaments costaners, s'espera aconseguir una major protecció i conscienciació sobre la importància de preservar aquestes espècies marines en perill d'extinció.

 

Te puede interesar
Lo más visto