El gran problema de la resistència als antibiòtics

Les Jornades d'Actualització Antimicrobiana advoquen per un bon ús d'este medicament

Sanitat 20 de junio de 2024 Redacció Redacció

L'Hospital General de Castelló acull hui les Jornades d'Actualització Antimicrobiana celebrant el desé aniversari del Programa d'Optimització de l'un d'Antibiòtics. Parlem amb Bárbara Gomila, microbiòloga clínica, la qual ens parla de la problemàtica de la resistència als bacteris que crea l'incorrecte ús dels antibiòtics.

El PROA va ser un programa que va nàixer en 2014 per la necessitat de començar a fer un bon ús dels antibiòtics ja que la resistència cap a estos pot tindre greus conseqüències en les persones. “L'efecte a nivell de la nostra microbiota dels antibiòtics d'ampli espectre és que eliminen la flora més sensible i en seleccionar la flora més resistent fa que en futurs episodis es puga produir una infecció”, afirma Gomila. 

És per això que els especialistes afirmen que només s'han de consumir antibiòtics quan siguen necessaris i sota la recomanació dels professionals sanitaris. La microbiòloga clínica afig: “No fa falta ser sanitari per a saber que hi ha un problema de resistència en els bacteris. Això no va paral·lel a la creació de nous antibiòtics per part de les farmacèutiques. És important que el poc arsenal terapèutic que tenim el preservem i el cuidem”.

Aliments que contenen antibiòtics

La polèmica que gira entorn de l'efecte que té per a la salut de les persones l'ús d'antibiòtics en animals que són utilitzats per al consum de carn és molt àmplia. Sobre esta, Bárbara Gomila manifesta: “Això hauria d'ocórrer cada vegada menys, a nivell d'Europa s'han prohibit molts antibiòtics que s'utilitzaven per a l'engreixament d'animals”

Actualment s'està reduint eixe mal ús dels antibiòtics, encara que “si és cert que en el cas de les granges es poden usar si l'animal ha estat malalt i això després ens repercutix en consumir-ho”, afig Gomila.

Des de les institucions sanitàries estan molt conscienciats i s'esta evitant eixe ús d'antibiòtics per a qualsevol cosa que no siga el curar una infecció de l'animal que després s'utilitza per a consum humà. Perquè ja han vist efectes en alguns pacients a causa d'eixes resistències.

Te puede interesar
Lo más visto