El Grup @ de la Guàrdia Civil ens mostra com evitar ser víctima d'una estafa en línia

L'època estival és també una temporada de majors compres o reserves a través d'internet, la qual cosa pot portar a diverses estafes

Successos10 de julio de 2024RedaccióRedacció

La Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló compta amb un grup d'agents especialitzat en la matèria de delictes cibernètics, tal equip es coneix com a Grup @. Els agents que ho componen tenen una gran formació en la matèria i es dediquen a perseguir els delinqüents que actuen a través de la xarxa. Televisió de Castelló ha pogut entrevistar a un dels seus agents, José Reviriego, qui ha pogut explicar quins són els delictes més freqüents en època estival a la nostra província.

La Província de Castelló és coneguda des de fa anys per ser ‘terra de festivals’ la qual acull multitudinaris i diversos esdeveniments musicals, és ací, en la revenda d'entrades, on en moltes ocasions es cometen delictes d'estafa. També és usual en lloguers vacacionals o de vehicles

D'altra banda destacar que a vegades no sols es busca l'estafa puntual, sinó el robatori de les dades d'una persona. És molt important veure que les pàgines que s'utilitzen són pàgines reconegudes i segures, ja que amb el robatori de dades es podrien donar futurs delictes com a suplantació d'identitat o trobar càrrecs en el compte bancari sense clara procedència. En este cas s'aconsella sempre tindre revisada el compte del banc ja siga a través d'una cartilla o l'app digital.

Què podem fer per a evitar-los?

José Reviriego, especialista del Grup @ de la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló, ens oferix alguns consells com no fiar-se dels preus que no tenen res a veure amb el preu de mercat del producte, és a dir, no fiar-se de les gangues, “les gangues quasi mai existixen”, afig. D'altra banda, hauríem de tindre en compte la URL o enllaç de la pàgina en la qual estem, és més segur si té un cadenat dibuixat i esta direcció comença per: ‘https’, amb totes les seues lletres. Finalment un altre dels consells que ens oferix l'agent és el de fixar-nos en l'ortografia. Les pàgines espill o pàgines falses que repliquen una web d'una marca o entitat de forma quasi idèntica solen tindre faltes d'ortografia o no reconéixen símbols, accents i fins i tot la lletra ‘ñ’.

Quines altres precaucions hauríem de prendre durant les vacacions?

Les vacacions és un moment en el qual moltes cases de queden buides durant uns dies, en este cas no parlem d'un delicte cibernètic, però pot estar relacionat i és que, moltes persones mostren tota la seua vida i també la seua pròpia casa a través de xarxes socials i amb això, poden mostrar a un possible delinqüent que el seu immoble està buit, quina disposició té la casa o on viuen. Amb això es pot arribar a una altra mena de delictes com un robatori.

En este tema des del cos de la Guàrdia Civil assenyalen que és important ser conscient del que es puja o mostra a través de xarxes socials, ja que podem oferir altres dades com quin és el nostre lloc de treball, la nostra població, els qui són els nostres amics o família i amb això, poder ser víctimes d'alguna mena d'extorsió o estafa.

Existixen un altre tipus d'estafes?

Les estafes estivals destacades serien les esmentades anteriorment, però la realitat és que existixen moltes altres. D'una banda, missatges que arriben al nostre correu electrònic o telèfon mostrant un enllaç que cal clicar perquè un suposat paquet no ha arribat al seu destí. El consell en este cas és mai clicar cap enllaç, perquè de fer-ho el hacker o delinqüent digital podria quedar-se amb totes les dades del nostre dispositiu.

D'altra banda existix una estafa molt recurrent, la del ‘fill en dificultats’, en la qual a un dels dos progenitors li arriba un missatge des d'un número desconegut falsejant ser el seu fill o filla que se li ha trencat el mòbil i necessita diners. En este cas s'hauria de bloquejar a l'usuari i eliminar el missatge, igual que quan números desconeguts, normalment amb prefixos d'altres països ens envien missatges de salutació com un ‘Hola, què tal?’.

Actualment els delictes cibernètics estan augmentant pel gran ús que es fa de la web en el dia a dia de les persones, per això la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló continua ampliant la plantilla i formació del Grup @.

Te puede interesar
Lo más visto