Evolució de les 18 tortugues marines nascudes a Eivissa l'estiu passat

La consellera d'Agricultura i Transició Ecològica comprova el desenvolupament en l'Oceanogràfic

General 09 de julio de 2020 REDACCIÓ
Oceanografic_02

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha comprovat en l'Oceanogràfic de València l'evolució de 18 de les 37 tortugues marines (Caretta caretta) que van nàixer el passat estiu a Eivissa i que es troben sota la custòdia i cura dels veterinaris de la Fundació Oceanogràfic.

La consellera ha valorat la tasca de conservació que fa el personal i la fundació de l'Oceanogràfic i ha destacat el treball de restauració d'espècies autòctones per afavorir la recuperació de biodiversitat a un territori epicentre del canvi climàtic que impacta directament sobre la flora i la fauna.

Les tortugues, procedents del primer niu registrat a les Illes Balears, van ingressar el setembre de 2019 en l'àrea de Restauració i Conservació d'Animals Marins (ARCA de la Mar) de l'Oceanogràfic de València.

La resta del niu, segons va decidir en el seu moment la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears amb l'aval de diversos especialistes, es va enviar al Laboratori d´Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) a Andratx (Mallorca) i Palma Aquarium, a Palma.

La Fundació Oceanogràfic compta amb una gran experiència en la cria i recuperació de tortugues: en la història de l'ARCA de la Mar ja s'han recollit i retornat a la mar 495 quelonis, amb una mitjana de 70 exemplars a l'any.

En l'Oceanogràfic es troben en aquest moment un total de 45 xicotetes tortugues procedents de posades en les costes mediterrànies de l'estiu passat, de les quals 18 són d'Eivissa, 10 són de Múrcia i 17 del niu de la platja del Serradal de Castelló. La solta dels exemplar es farà a una platja d'Eivissa perquè, d'aquesta manera, les femelles puguen tornar a fer la posada en el mateix lloc.

Les tortugues ingressades en l'Oceanogràfic segueixen el programa de creixement i introducció, d'acord amb el protocol de "head-starting", establit com a estratègia general per a la gestió dels episodis de nidificació en les costes espanyoles.

Durant un any, aproximadament, aquests individus estaran sent alimentats en l'ARCA de la Mar i serviran també per a estudiar l'alimentació, evolució i comportament d'aquesta espècie que es troba, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN, per les seues sigles en anglès), amenaçada, ara, també, per les escombraries marines.

La cria i desenvolupament de les tortugues permet que aconsegueixen una major envergadura i fortalesa el que els atorga una major i millor defensa enfront dels seus depredadors. Així, s'ha comprovat que dels deu quelonis que van ser enviats a la mar el novembre de 2017, al cap d'un any en l'ARCA de la Mar, va aconseguir sobreviure un 90 %, la qual cosa suposa un èxit per a la conservació de l'espècie, atés que s'estima que en condicions naturals, només sobreviu una tortuga de cada 1.000 que neixen.

Te puede interesar
Lo más visto