La vespa asiàtica, un perill per al sector primari de la Comunitat Valenciana

Les vespes velutines interfereixen en la biodiversitat existent a la província

General05 de septiembre de 2024RedaccióRedacció

La vespa asiàtica és una espècie de vèspid molt perillosa que va aplegar a la Comunitat Valenciana l’any passat. No obstant, es troba a Espanya des de l’any 2004 quan es va localitzar a Navarra. La vespa asiàtica o vespa velutina, va ser detectada per primera vegada en la província a la zona dels Ports posant en alerta els apicultors. 

Aquesta espècie invassora és un perill per a les vespes autòctones de la zona donada la seua violència. A més, té un ritme de colonització molt ràpid, d’uns 60, 100 quilòmetres a l’any.

Les vespes velutines interfereixen en la biodiversitat existent a la província i afecten directament a les abelles i les vespes autòctones. 

Els apicultors estan preocupats pel futur dels seus ruscs ja que les abelles componen fins un 30 % de la dieta de les vespes velutines, convertint-se en depredadores d’abelles. Atretes per l’olor de la mel, les velutines detecten els ruscs i les seues víctimes. Les abelles asiàtiques saben fer front a les vespes, no obstant, les abelles autòctones no estan acostumades a defendre’s. 

Frenar la seua expanció és molt difícil i fins ara no s’ha pogut controlar l’assetjament de les velutines. Els experts insisteixen a les administracions en que s’han de destruir els nius de les vespes com a mesura per regular la seua reproducció. Al eliminar els nius, es suprimeixen les abelles reines i s’aconsegueix frenar la seua futura propagació. 

Per evitar l’assentament d’aquestes vespes és necessaria la intervenció humana, donat que no hi ha clarament definit un depredador natural que ajude a combatre la seua expansió. Les vespes velutines lluiten amb les vespes autòctones pels recursos naturals que ambdues necessiten, per tant intervenen a la repressió de les velutines. En termes de depredadors, els experts parlen del falcó abeller com a possible caçador de velutines. No obstant, ni les vespes autòctones ni el falcó són suficient enemic.  

Un dels cossos encarregats de fer front els ruscs de les vespes velutines són els bombers, principalment a la zona nord de la península. 

Els especialistes fan una crida social i demanen l’actuació immediata per destinar tots els recursos possibles per tractar de frenar l’expansió de la vespa asiàtica a hores d’ara, ja que es troba iniciant-se la invasió. Com asseguren, després la inversió econòmica es multiplicarà si aconsegueixen assentar-se.

Te puede interesar
Lo más visto