El Consell aprova l'avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana

es pretén posar figura de protecció per a “blindar” els nuclis costaners tradicionals.

Política23 de octubre de 2024RedaccióRedacció
chj

El Consell ha fet un pas important en aprovar l'avantprojecte de Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana, que busca desenrotllar competències pròpies en la gestió del litoral de la Comunitat Valenciana. El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, va destacar que esta llei establirà una figura de protecció per a “blindar” els nuclis costaners tradicionals.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell, Martínez Mus, acompanyat de la portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, va explicar que la nova norma reafirma el compromís del Consell amb la protecció dels valors naturals de la costa, així com amb la realitat històrica i econòmica del litoral. “No busquem substituir la legislació estatal, sinó complementar-la”, va afirmar el conseller, subratllant la importància de crear un marc legal que aporte valor etnogràfic a les zones costaneres.

La Comunitat Valenciana compta amb aproximadament 500 quilòmetres de costa, que alberguen 10 parcs naturals, i més del 70% de la seua població residix a menys de 10 quilòmetres de la mar. La costa no sols és un entorn ecològic crucial, sinó que també representa el 15% del PIB de la regió.

La llei busca garantir que totes les decisions sobre autoritzacions i concessions en la costa es prenguen en benefici de la ciutadania i del medi ambient. Així mateix, reformularà el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), elevant a rang de llei les normes de zonificació del litoral i establint usos permesos, prohibits i autoritzables en cada àrea.

Una de les novetats més destacades d'esta llei és la protecció específica de la posidònia, prohibint en general el fondeig d'embarcacions sobre esta espècie vital per a l'ecosistema marí.

L'avantprojecte serà enviat al Consell Jurídic Consultiu i al Consell Econòmic i Social abans de la seua aprovació final pel Consell i Les Corts, marcant un avanç significatiu en la protecció del litoral valencià.

Te puede interesar
Lo más visto