Vila-real inaugura la cinquena edició de Vilaciència, la fira per a fomentar vocacions científiques que creix en projecció i participació

La iniciativa, impulsada pel Col·legi Santa Maria amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria d’Innovació, i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, ha sigut inaugurada aquest matí

General10 de abril de 2025RedaccióRedacció

Fes clic ací per a veure el vídeo complet

El Centre de Congressos, Fires i Trobades de Vila-real acull des d’avui i fins al 12 d’abril la cinquena edició de Vilaciència, una fira que es consolida com un referent en la promoció de les vocacions científiques entre els més joves. La iniciativa, impulsada pel Col·legi Santa Maria amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria d’Innovació, i la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de l’UJI, ha sigut inaugurada aquest matí amb la participació de l’alcalde, José Benlloch, juntament amb el director del col·legi organitzador, Juan Francisco Navarro, la regidora d’Innovació, Ana Torres, el director de Vilaciència i professor del centre, Sisco Marco, i altres autoritats.

Durant l’acte inaugural, les autoritats han recorregut els estands on es presenten els projectes elaborats per l’alumnat de diferents centres educatius, valorant molt positivament el creixement i la projecció que ha adquirit la fira en la seua cinquena edició. Enguany, Vilaciència ha duplicat el nombre de projectes presentats, arribant als 90 treballs, dels quals s’han seleccionat 55. En total, participen 153 estudiants (54 xics i 99 xiques) acompanyats per 30 tutors. A més, la fira s’obri per primera vegada a l’àmbit nacional i internacional, amb participants arribats des de Navarra, Galícia, Catalunya i Turquia.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha subratllat el caràcter transformador d’esta iniciativa, alineada amb les marques de ciutat que impulsa l’Ajuntament: “Vilaciència és un exemple de l’èxit de la nostra aposta per Vila-real com a Ciutat Educadora, Ciutat de la Ciència i la Innovació i Ciutat de Congressos, Festivals i Esdeveniments. Aquesta fira, nascuda de l’impuls del col·legi Santa Maria i del professor Sisco Marco, demostra que res naix del no-res i tot creix a partir d’una llavor. Avui és ja un projecte de gran potència que travessa fronteres”.

Vilaciència 2025 (4)

Benlloch ha volgut també agrair “a totes les persones participants, professorat i alumnat, l’entusiasme, l’esforç i el compromís amb la ciència que han demostrat”, amb una menció especial “als centres educatius de Vila-real que participen enguany: Santa Maria, Fundació Flors, Verge del Carme i Broch i Llop, que amb la seua implicació reforcen el paper de la nostra ciutat com a referent educatiu i científic”.

La inauguració ha comptat, a més, amb l’actuació del grup RISArchers, format per professors i investigadors de la Universitat de Saragossa, que han oferit un espectacle de monòlegs científics amb humor, apropant la ciència al públic d’una manera amena i divertida.

Entre les principals novetats d’aquesta edició destaca l’ampliació de la fira a tres jornades, per a facilitar l’assistència de les famílies, així com la celebració d’una paella monumental el divendres. Es preveu la visita de prop d’un miler d’alumnes de Vila-real, tant de primària com de secundària, i s’han organitzat 15 estands amb tallers i exposicions impulsats per departaments didàctics, associacions i empreses col·laboradores.

A més, el certamen científic incorpora importants millores en l’apartat de premis, que arriben enguany als 10.000 euros –4.000 més que el 2023–, principalment en forma de beques per a facilitar que els projectes puguen continuar el seu desenvolupament en altres concursos nacionals i internacionals. També s’atorgarà un premi especial al millor treball d’investigació i innovació ceràmica, patrocinat per l’Aula Porcelanosa de Talent i Excel·lència i la Càtedra Altadia del Coneixement Ceràmic, ambdues de l’UJI.

El director del Col·legi Santa Maria, Juan Francisco Navarro, ha agraït la col·laboració de més d’una trentena d’institucions i empreses que fan possible aquesta nova edició de Vilaciència, reafirmant el seu compromís amb l’educació científica com a motor de transformació social.

Te puede interesar
Lo más visto