La Generalitat premia la millor proposta de rehabilitació energètica d'un edifici d'habitatges

El concurs ha sigut convocat per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de l'Institut Valencià d'Edificació

General 05 de agosto de 2020 REDACCIÓ
rehabilitacio_energetica

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha lliurat el premi a la millor proposta de rehabilitació energètica d'un edifici d'habitatges desenvolupada per un equip d'alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València.

L'equip guanyador està compost per Katherine Maguiña Córdova, Angelica Matallana Quinteros i María Elisa Palacios Arcentales, totes elles alumnes del Màster AAPUD (Arquitectura Avançada, Paisatge, Urbanisme i Disseny), de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València.

Les alumnes premiades han treballat sobre un edifici d'habitatges de la ciutat de València de caràcter públic, conegut l'edifici "Renfe" i que va ser construït en la dècada dels anys 50, obra de l'arquitecte Fernando Ruiz Jaime. Es tracta d'una construcció vinculada en els seus orígens a la desapareguda estació d'Aragó i estava destinada als treballadors ferroviaris.

Han efectuat una avaluació energètica de l'edifici en el seu estat original aconseguit una lletra energètica E. Posteriorment, van proposar solucions per a la seua rehabilitació en dues fases. Primer, només s'intervenia en l'envolupant tèrmica (façanes, cobertes i finestres), fins a aconseguir la millora òptima plantejant solucions realistes i respectuoses amb el valor patrimonial de l'edifici.

En aquesta etapa ja es va aconseguir una lletra energètica B. En la següent fase, sí que es va plantejar ja la millora de les instal·lacions tèrmiques de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària, fins a aconseguir una qualificació energètica A, que poguera considerar-se com a edifici de consum energètic quasi zero.

Es tracta d'un concurs que la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica va llançar, a través de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), per a alumnes i alumnes d'Arquitectura amb un triple objectiu. D'una banda, conscienciar sobre la importància de l'habitatge amb caràcter social per a poder garantir el dret a un habitatge digne per a totes les persones i unitats de convivència. Això passa per detectar possibles situacions d'infrahabitatge i plantejar estratègies de millora, respecte a la situació actual, que garantisquen uns estàndards de benestar i salut adequats.

Especialment, es planteja el poder atallar la greu situació en la qual es troben algunes famílies que pateixen pobresa energètica per no poder fer front a les corresponents factures, per a mantenir les seues cases en condicions de confort acceptables. Aquesta situació de disconfort genera greus problemes de salut.

Te puede interesar
Lo más visto
1000x667MUSEOS8

Castelló celebra el Dia Internacional dels Museus

Redacció
Cultura 17 de mayo de 2024

El dissabte 18 de maig, els Museus de Castelló, com l'Espai d'Art Contemporani, acullen activitats dirigides a tots els públics des de les 10.00 hores. Durant la jornada es realitzaran visites guiades, activitats familiars, intervencions musicals i tallers