Villa Elisa s'obri a Picasso

El palauet municipal acull ‘Picasso. El Taller de la Californie’, una mostra que reuneix 40 obres i fotografies de l'artista

Cultura 07 de agosto de 2020 REDACCIÓ
exposicion Picasso (2)

L'inquilí més esperat ja està en Villa Elisa. El palauet municipal de Benicàssim alberga des de hui Picasso. El Taller de la Californie, una mostra coorganitzada per la Fundació Bancaixa i l'Ajuntament de Benicàssim, en la qual també col·labora el Mont de Pietat de Fundació Bancaixa, que reuneix l'obra gràfica realitzada pel pintor en la seua vila de la Californie amb el propi entorn domèstic i professional de l'artista en la seua mansió de Cannes com a font d'inspiració. L'exposició permet recrear el taller en el qual va treballar Picasso des de 1955 fins a 1960, una època considerada com una de les més felices de la seua vida i en la qual va conviure amb Jacqueline Roque.

El singular marc arquitectònic de Villa Elisa recorda a la Villa de la Californie, construïda cap a 1920, i el seu espai, la seua llum i la Belle Époque, són elements compartits amb el palauet municipal situat en el passeig Pilar Coloma. Com ha comentat l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, «quan recórreguen l'exposició descobriran i sentiran per què El Taller de la Californie, de Pablo Picasso, havia d'inaugurar la sala d'exposicions de Villa Elisa».

Després dels agraïments, Susana Marqués ha tirat la vista arrere per a recordar quan, fa un any, es va presentar el procés de rehabilitació del palauet municipal «amb la intenció de convertir-lo en un referent cultural no sols per a Benicàssim, sinó per a tota la província». «A partir d'ara, iniciem una nova etapa i sumem nous espais a l'oferta de la nostra ciutat, amb el compromís de mantindre una programació viva, diversa i de qualitat on qualsevol forma d'expressió cultural tinga cabuda, obrint-nos a tots els sentits», ha afegit l'alcaldessa.

Per part seua, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, ha agraït i felicitat a l'Ajuntament de Benicàssim per la iniciativa de convertir en un punt de trobada cultural un espai tan emblemàtic com Villa Elisa, i ha assegurat que «per a la Fundació Bancaixa és una vertadera satisfacció que aquesta exposició veja hui la llum i poder així compartir aquestes belles obres de Picasso de la nostra col·lecció artística, la raó de la qual de ser és precisament la seua difusió, posant-les a l'abast dels milers de visitants que rep Benicàssim atrets pel seu atractiu cultural i turístic».

El punt de partida de la mostra són els 40 dibuixos realitzats per Pablo Picasso en el seu taller a la ciutat de Cannes. La sèrie va acompanyada de la projecció de fotografies del pintor i el seu espai creatiu, realitzades pels fotògrafs Edward Quinn i Lee Miller de la Californie, acompanyat d'escrits d'artistes que daten dels seus cinc anys d'estada en la vila francesa.

Després de la presentació als mitjans de comunicació aquest migdia, l'exposició obri aquesta vesprada les seues portes a la ciutadania. A partir de hui i fins al 30 d'agost, veïns i visitants tindran l'oportunitat de veure obres de la suite Le Carnet de la Californie al costat de fotografies de l'artista. L'horari d'obertura de la mostra serà de dilluns a diumenge de 18 a 21 hores, amb aforament limitat i amb totes les mesures de seguretat sanitària requerides.

Te puede interesar
Lo más visto