Transició Ecològica invertirà 765.000 € en el Pla Castelló en Verd

Els primers comptes de la Regidoria de Transició Ecològica impulsaran polítiques de lluita contra el canvi climàtic amb vocació econòmica

General 07 de agosto de 2020 REDACCIÓ
Fernando Navarro Marjaleria

Protecció del territori i dels aqüífers, desenvolupament del Pla de Qualitat de l'Aire, impuls a les energies renovables i reactivació d'horts abandonats amb el Parc Agrari són les les línies estratègiques que marquen el primer pressupost de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Acord de Fadrell, que aspira a portar a Castelló a un model sostenible i ajudar a espentar a l'economia davant l'aturada dels sectors tradicionals per la pandèmia de la COVID-19. El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, invertirà 765.000 euros en el Pla Castelló en Verd, que contempla la recuperació d'espais en la Marjaleria amb les Rutes de l'Aigua, estratègies d'adaptació davant temporals basades en la naturalesa o actuacions en eficiència energètica.

«La transició ecològica i la necessitat de reforçar la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització estan concitant el consens com la principal palanca per a reactivar l'economia, són els objectius dels fons del Pla de Reconstrucció de la Unió Europea, que es destinaran a inversions com l’incentiu de les energies renovables, la protecció del paisatge, la rehabilitació sostenible i l'agricultura ecològica. El Pressupost municipal aprovat la setmana passada és el primer que inclou les prioritats de la Regidoria de Transició Ecològica i hem posat el focus en actuacions dissenyen les bases d’un model de ciutat i econòmic sostenible», explica Fernando Navarro, regidor de Transició Ecològica.

Navarro explica que el Pressupost Municipal inclou inversions del Pla Castelló en Verd (135.000 en 2020 més 630.000 de romanents) que posarà en valor el paisatge de la Marjaleria amb les Rutes de l'Aigua, que propiciaran un recurs turístic de baixa intensitat i mobilitzaran recursos en les obres de recuperació d'aquest espai. Hi ha previstes actuacions a l'entorn de l'avinguda de la Mar, vessants del riu Sec o en el paratge del Molí la Font.

Les partides de l’Àrea de Sostenibilitat i Lluita contra el Canvi Climàtic també preveuen la instal·lació d'energies renovables en dependències municipals i l'aprovació de noves normatives que faciliten la seua instal·lació per a ús residencial, però també per a ús agrari i industrial, aportant un estalvi econòmic. Per a afavorir l’autoconsum energètic en edificis residencials, Transició Ecològica aspira a avançar en els primers passos de l’Estratègia de Rehabilitació Sostenible, combinant fons públics i privats en la millora de les residències més envellides.

Una altra línia important del pressupost de Transició Ecològica és el Pla de Reactivació Agrària, amb la creació del Parc Agrari, en el que es confia tindre un primer marc normatiu a finals d’any amb una ordenança de cessió de terres abandonades. Per afavorir la incorporació de nous productors, també destinaran 30.000 euros a una nova convocatòria de subvencions per a noves iniciatives d’economia verda.

L’última política contemplada és el Pla Municipal de Qualitat de l’Aire, amb una reserva de crèdit de 20.000 €, amb el qual s’aspira a acompanyar a la indústria en la seua modernització per evitar la contaminació i identificar els punts del casc urbà crítics pel trànsit rodat per incentivar la reducció d’òxids de nitrogen i de CO2.

Te puede interesar
Lo más visto