Un vaixell d'MSF salparà de Borriana per a evitar que la covid-19 frene els rescats de persones provinents de Líbia

La delegada d'MSF, Mila Font, ha explicat que el Siga-Watch 4 salparà el dia 15 d'agost perquè la pandèmia «no pot ser una raó per a deixar de respondre, com està fent la Unió Europea»

Sanitat 12 de agosto de 2020 Redacció
imagen
El vaixell de rescat Siga-Watch 4 Font: EFE.com

El vaixell de rescat en el Mediterrani central Siga-Watch 4, en el qual opera l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF), salparà el dia 15 d'agost des del port de Borriana (Castelló) per a continuar rescatant a les persones que tracten de creuar des de Líbia cap a Europa després d'adaptar-se a les exigències per la COVID-19, perquè, tal com ha explicat la delegada de Metges Sense Fronteres en la Comunitat Valenciana, Mila Font, la pandèmia «no pot ser una raó per a deixar de respondre, com està fent la Unió Europea».

El vaixell té durant aquests dies com a veïns al Open Arms (de l'ONG Proactiva Open Arms) i a l'Alan Kurdi (de l'ONG alemanya Siga Eye), que porten diversos mesos posant a punt els seus motors en el port de Borriana, convertit en la base d'aquests vaixells solidaris.

Font ha explicat que en els últims mesos MSF va acabar la col·laboració que tenia amb SOS Mediterranée, en el vaixell Ocean Viking, i ara ha estat gestionant una nova organització amb la qual col·laborar i posar el seu equip sanitari en un d'aquests vaixells, que finalment serà en el Siga Watch4.

MSF porta sis anys treballant en operacions de rescat al Mediterrani, en els quals han auxiliat a més de 50.000 persones, i actualment aquest vaixell és l'única capacitat de rescat que hi haurà en el Mediterrani central pel fet que hi ha quatre vaixells que estan "retinguts" en ports italians per «diferents raons administratives» i que són «exemple de com es criminalitza a les organitzacions que treballen en això».

«Veiem que no hi ha cap mena de resposta per les autoritats i que és la societat civil qui està fent alguna cosa per a evitar aquestes morts en el Mediterrani central», ha afegit la delegada d'MSF.

Quant a la nova realitat que viuen els vaixells de rescat degut a la pandèmia de la COVID-19, Font ha assegurat que no és excloent seguir les recomanacions necessàries per a evitar el contagi de COVID amb tindre vaixells de rescat: «un exemple és aquest vaixell en el qual s'han establit protocols per a actuar i evitar el contagi», ha explicat.

Després de denunciar la falta de resposta de la Unió Europea davant els problemes dels immigrants al Mediterrani, Font ha afirmat que s'estan retardant «moltíssim» els rescats i hi ha hagut, per part de les autoritats d'Itàlia i Malta, «fins i tot actes de negligència», perquè «s'ha deixat en alta mar a persones durant hores i dies».

Sobre l'actitud d'Espanya i dels països de la UE davant aquesta crisi migratòria, Font ha manifestat que tots els estats «responen de la mateixa manera: evitant que hi haja mecanisme de rescat i sense posar cap mecanisme solidari en marxa per a ajudar a aqueixes persones que arriben dels països del sud».

Respecte a les més de 5.650 persones interceptades i forçades a retornar a Líbia per la seua guàrdia costanera, la delegada d'MSF ha explicat que és una pràctica que es fa «amb suport de la UE», que fa que Líbia exercisca de «guardaespatles en la mar d'Europa per a evitar que aquestes persones arriben».

MSF, ha afegit Font, no sols treballa a rescatar a les persones, sinó que s'asseguren que «arriben a un port segur», i per a això l'ONG explica que «no pot ser que Europa tinga per resposta negar un port segur» quan se sap que Líbia és «un port no segur».

L'antic vaixell d'investigació oceanogràfica Posidó, ara canviat de nom Siga-Watch 4, va ser comprat al febrer per Sea-Watch i la coalició United4Rescue, liderada per l'Església Protestant a Alemanya.

Des de llavors, ha sigut recondicionat per a operacions de cerca i rescat en el Mediterrani central. Metges Sense Fronteres, la secció alemanya de les quals també és part de United4Rescue, proporcionarà assistència mèdica i humanitària a bord del Sea-Watch 4.

Te puede interesar
Lo más visto