La Diputació reunix referents de l'emprenedoria amb motiu del Dia de la Dona Emprenedora
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
La ciutat materialitza en projectes d'impacte social i ambiental el 25% de la inversió cofinançada pels fons FEDER
General17 de agosto de 2020 RedaccióFa dos anys i mig Castelló va començar a plasmar en fets l'estreta col·laboració amb Europa gestada des de 2015 per a atraure fins a la capital de la Plana inversions comunitàries amb calat social i innovador i capaços de revolucionar el seu model urbà. Inversions fins a la data inexistents en la capital la Plana i que en l’actualitat sumen 36,3 milions d'euros disposats a deixar petjada, en un horitzó pròxim, tant a la ciutat com en el dia a dia dels qui l'habiten.
L'Estratègia de Desenvolupament Sostenible i Integrat EDUSI Transforma Castelló va tirar a rodar en 2018, i amb ella la ciutat va obrir un fil directe amb Brussel·les que no ha deixat de consolidar-se. EDUSI, amb els seus 20,2 milions d'euros cofinançats per l'Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) suposa la major injecció d'inversió comunitària a Castelló. L'Estratègia, amb una dotzena d'operacions previstes, va obrir el camí cap a nous projectes amb segell europeu a punt també de plasmar-se en realitats palpables: la remodelació del Camí la Ratlla (1,3 milions) i la imminent renovació de l'enllumenat públic per tecnologia LED (14,8 milions), tots dos cofinançats també per FEDER.
«Volem un futur on el benestar, les oportunitats, la sostenibilitat i la inclusió social siguen les que marquen el guió de la nostra història, i aqueix futur estem dissenyant-lo al costat d'Europa. La simbiosi entre la política local i la comunitària funciona, està donant els seus fruits i es fa més necessària que mai», explica l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Articular tot l'engranatge per a canalitzar aquest muntant inversor cap a la ciutat no ha sigut fàcil, recorda. «La gestió de fons europeus és complexa a nivell d'Administració i té moltes peculiaritats que requereixen de lideratge des del pla polític i d'un equip de professionals especialitzats en aquesta labor, dues qüestions que Castelló ha sabut cobrir», afirma Marco.
Prova d'això és que més del 25% del global d'inversions procedents de la Unió Europea que ha aconseguit atraure Castelló es tradueixen ja en operacions en marxa: un total de sis projectes, per import de 9,2 milions d'euros. Totes elles corresponen a EDUSI i han sigut executades en els seus primers dos anys i mig de marxa.
En aquest marge de temps la ciutat disposa ja de 17 plataformes d'autobús més segures i accessibles (290.000 euros); de 5 nous quilòmetres de carril bici (814.000 euros) i d'un nou pont sobre el riu Sec per a unir el Raval Universitari i l'avinguda l'Alcora (1,5 milions). També suma una flota municipal de vehicles de baixes emissions (608.000 euros); un nou corredor verd de 3,8 quilòmetres amb via per a ciclistes i vianants en el remodelat Camí La Plana (4,5 milions) i ha posat en marxa l'innovador parc de la Panderola al Grau (1.476.000 euros).
A 31 de desembre de 2019 Castelló superava la segona fita FEDER del Ministeri d'Hisenda, que fixava que el 30% del pressupost EDUSI havia d'estar executat al tancament del citat exercici. La capital sobrepassava aquest percentatge amb el 32% i se situava entre les ciutats espanyoles amb millor gestió de fons europeus.
En els últims dos mesos l'Ajuntament ha aprovat els expedients de contractació per a ampliar la xarxa ciclista urbana en l'avinguda Castell Vell i Pascual Asensio (600.000 euros) i ha donat llum verda a una de les operacions de major envergadura de l'Estratègia: la rehabilitació integral de l'actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable. El projecte suposarà una inversió de 4,5 milions d'euros i pretén «situar a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme», recorda Marco.
També avancen amb pas ferm les últimes operacions avalades per FEDER. A meitat del passat mes de juliol la Unió Europea va aprovar el projecte per a remodelar al costat de l'Ajuntament (amb un cofinançament del 50%) el Camí La Ratlla i transformar-lo en un bulevard més segur amb carrils bici i espai per a vianants. L'operació suposarà una inversió de 1,3 milions d'euros. A més, a la fi de 2019 Castelló sumava «una altra injecció directa de fons europeus de 7,4 milions per a un projecte valorat en 14,8 milions que renovarà amb tecnologia LED l'enllumenat públic i que ens permetrà aconseguir un estalvi energètic del 50% com a mínim sobre el consum d'energia elèctrica actual», explica Marco.
«Els fons europeus són una importantíssima palanca de canvi per al desenvolupament local sostenible. A Castelló gràcies al finançament europeu hem pogut impulsar projectes que no s'hagueren pogut dur a terme d'una altra manera», assevera l'alcaldessa.
A més d’aquestes inversions, la bona sintonia de Castelló amb Europa es plasma en la recent selecció de la capital com a integrant de la Xarxa de Ciutats Europees de la Innovació (ICC), clau en el disseny de la futura Agenda Urbana «de la qual serem referent en tota Espanya, i que posiciona a Castelló per a l'obtenció de noves inversions europees en les pròximes convocatòries de fons comunitaris», ha indicat Marco. La capital de la Plana ha sigut guardonada també per la Comissió Europea com a segona millor ciutat accessible d'Europa en 2019.
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
Casetes de fusta i espectacles d'animació són les novetats aquest any
Hi haurà suficients cultius per a abastir la venda nacional i les exportacions, sense la necessitat d'importacions
L'Ajuntament de Castelló reconeix el comerç local veterà de la ciutat
Les subvencions busquen fomentar l'associacionisme i donar suport a iniciatives de salut, educació i benestar social en tota la província.
L'Ajuntament renova el paviment de diverses vies clau de la ciutat i els seus voltants, amb l'objectiu de facilitar el trànsit i millorar la seguretat viària.
L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
Un esdeveniment esportiu per a fomentar la inclusió i el treball en equip
Un concert molt especial per al 22 de novembre, dia de Santa Cecília
Diversos centres educatius de Castelló s'han congregat a la Plaça Major para una lectura plurilingüe dels drets de la infança
Maribel López ens conta totes les curiositats sobre com lligar per les aplicacions i xarxes socials.