Ximo Puig presenta una Estratègia Valenciana per a la Recuperació amb 410 projectes fins a 2027 i un pressupost de 21.000 milions d'euros

El president anuncia un programa d'autoconcert que permetrà més consultes de Primària a les vesprades en els centres de salut

General 22 de septiembre de 2020 REDACCIÓ
4694_Ximo_Puig_debate

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat, durant la seua intervenció en el Debat de Política General de les Corts, una Estratègia Valenciana per a la Recuperació que desplegarà 410 projectes fins a 2027 amb un pressupost global de 21.134 milions d'euros i que suposa una "mirada cap al futur" de la Comunitat Valenciana "que no entén de legislatures ni de 'tempos' partidistes" per a la qual ha demanat el suport de la Cambra.

Aquesta estratègia, la primera concreció del gran acord valencià per a la recuperació, està alineada amb les prioritats de la UE i amb les mesures pactades en 'Alcem-ens' amb agents socials, institucionals i amb Les Corts i contempla accions que, tal com ha exposat el president, giren entorn de cinc grans eixos estratègics: cura de les persones i inclusió social; ocupació, coneixement i investigació; transició ecològica i cohesió territorial; resiliència econòmica i transformació digital i Administració eficient.

Ximo Puig ha avançat que precisament aquest dilluns "una representació del Consell està en Moncloa per a donar a conéixer aquests projectes i també per a influir, des de la mirada valenciana, en el disseny del pla que Espanya comença a negociar aquest mes d'octubre amb la Comissió Europea".

"És l'hora dels ponts, no dels murs", ha assenyalat el president, per a demanar "unitat d'acció" davant l'"excepcionalitat" de l'actual moment històric. "No tindria cap sentit haver pactat els acords de 'Alcem-ens' i ara, a l'hora de la veritat, no concretar-los en les grans decisions que ens esperen", ha agregat el president.

Mesures per a reforçar la sanitat pública

Ximo Puig ha anunciat a més quatre importants mesures sanitàries per a protegir la salut pública, entre les quals figura la posada en marxa d'un programa d'autoconcert en Atenció Primària que possibilitarà l'obertura de més consultes a les vesprades en els centres de salut. Per a dur a terme aquesta mesura, la Conselleria de Sanitat remunerarà amb un complement a tots aquells i aquelles professionals que, de manera voluntària, vulguen doblegar torn i realitzar hores extra a la vesprada amb atenció presencial.

A més, es propiciarà la reforma de l'arquitectura institucional de la sanitat valenciana "per a fer més eficient la gestió quotidiana dels centres i els serveis sanitaris", amb la creació del nou Servei Valencià de Salut, i el nomenament d'una Comissionada per a la Transformació de l'Atenció Primària, que "s'encarregarà de fer els canvis que requereix la xarxa de salut més pròxima a la ciutadania".

Les iniciatives en aquest àmbit es completaran amb la pròrroga de sis mesos més en tots els contractes realitzats durant la pandèmia per a reforçar les plantilles sanitàries i amb una paga addicional, abans que finalitze l'any, al personal sanitari i als treballadors i les treballadores sociosanitaris de les residències públiques que estan lluitant contra la pandèmia de COVID-19 per a reconéixer-los el sobreesforç realitzat.

"És un gest, un símbol, un acte de reconeixement amb els qui s'han deixat la pell per la vida dels altres", ha remarcat Puig, qui, mostrant una foto d'un carrer buit, ha agraït l'actitud de respecte a les mesures de control mostrat per la societat valenciana, "principal artífex" que la Comunitat Valenciana compte amb una de les taxes d'incidència del coronavirus més baixes a Espanya.

Creació de la Unitat Valenciana d'Emergències

El president ha anunciat també la creació de la Unitat Valenciana d'Emergències (VE), que estarà formada per un miler d'efectius amb capacitat tècnica i logística per a intervindre en qualsevol punt del territori i davant qualsevol situació de catàstrofe, com a incendis forestals, inundacions o emergències sanitàries com l'actual. "En l'últim any, la DANA, la borrasca Gloria i la pandèmia ens han convençut que necessitem un instrument que accelere la resposta davant una crisi de gran magnitud", ha precisat.

Te puede interesar
Lo más visto