Ximo Puig: «el Consell ha destinat més de 1.000 milions d'euros per a combatir la pandèmia»

Bèlgica no obligarà als seus ciutadans a fer-se la PCR si viatgen a la Comunitat Valenciana

General 02 de octubre de 2020 REDACCIÓ
201001_PRE_FOTO_2_sesioncontrol
Ximo Puig compareixent a Les Corts. Generalitat Valenciana

Ximo Puig, el president de la Generalitat, ha destacat en el ple de Les Corts que el Consell ha destinat, fins ara, més de 1.000 milions d’euros per a lluitar contra la pandèmia, protegir a les famílies i impulsar la recuperació econòmica. El president ha comparegut a la sessió de control per a respondre a les preguntes dels grups parlamentaris, on ha subratllat que l’esforç que està fent la Generalitat contra la covid-19 es dona en tots els àmbits, però principalment en l’àmbit sanitari. 

L’àmbit sanitari s’ha dotat amb 570 milions d’euros, 350 per a material i 180 en reforç de personal, d’entre altres. A més, per protegir al personal treballador i a les empreses s’han aportat 57 milions d’euros per ajudar als autònoms, 33 milions per ajudes a persones con rendes baixes afectades per els ERTO i per reducció de jornada i 30 milions en programes de treball mitjançant els municipis. 

També s'han destinat 9,5 milions d’euros al sector del turisme. Aquesta quantitat està repartida en ajudes i campanyes de promoció de la Comunitat. A més, 5 milions en 2020 i 6 milions en 2021 per al Bono Viatge. 

Al voltant d’aquesta mesura, el president ha anunciat que, a partir del 20 de octubre, les famílies valencianes podran beneficiar-se del Bono Viatge. Aquesta mesura proporciona descomptes en viatges del 70 %, arribant fins als 600 euros, aquest projecte busca, com a indicat Puig, reactivar el turisme valencià.

Ajudes educatives i de polítiques socials 

En l'àmbit educatiu, s'inclouen 207 milions: 62 milions d'euros, per a reforç del personal docent, 6,7 milions per a ajudes educació 0-3 anys o més de 30 milions per a garantir la digitalització i docència no presencial amb tauletes per a nens i nenes amb rendes baixes, portàtils, llicències o connexions.

En polítiques socials, l'esforç es plasma en més de 100 milions d'euros, amb el reforç de personal sociosanitari, ajudes per alimentació de nens i nenes vulnerables (2,3 milions), així com en els 9,2 milions per al reforç de l'atenció a través dels municipis o els 10,8 milions en ajudes per a persones amb diversitat funcional, majors i en matèria d'inclusió.

Bèlgica allibera a la Comunitat de les PCR

Bèlgica deixarà d'obligar a fer-se PCR i guardar quarantena als ciutadans i ciutadanes que viatgin a la Comunitat Valenciana, una exigència de la que sol ha alliberat al territori valencià i a Canàries, i que respon a la bona situació epidemiològica de totes dues autonomies.

Ximo Puig s'ha referit així a l'última actualització realitzada pel Govern de Bèlgica sobre recomanacions de viatges a l'estranger per als seus ciutadans i ciutadanes, que reflecteix que només hi ha dues comunitats espanyoles per a les quals no obliga a fer-se PCR i guardar quarantena a la volta: la valenciana i la canària.

Puig ha incidit en què la Comunitat Valenciana porta una setmana liderant les dades de baixa incidència, amb 105 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. «Alguna cosa haurem fet bé», ha indicat el president, que ha recordat que la taxa d'incidència de la Comunitat és més baixa que la que registren França, Països Baixos o Bèlgica. Aquest dimecres, ha agregat, «es van donar gairebé el doble d'altes (1.104) que casos diagnosticats (613), i el nombre de persones hospitalitzades ha caigut un 22 % en una setmana».

Lluita contra el frau fiscal 

Així mateix, ha avançat que el Ple del Consell aprovarà aquest divendres l'avantprojecte de Llei del Fons de Cooperació Municipal, una norma que consagrarà la reivindicació dels municipis valencians d'un fons autonòmic de finançament local que doni cobertura al principi d'autonomia local i proporcioni estabilitat al sistema.

El responsable de la Generalitat també s'ha referit a la lluita contra el frau fiscal escomesa a través de la inspecció, gestió i recaptació tributària, que ha permès, entre 2016 i 2019, recuperar 335 milions d'euros per a reforçar l'estat del benestar, així com al pla contra el «dúmping fiscal» que es desenvolupa en col·laboració amb l'Agència Estatal Tributària i que ha possibilitat la recuperació de 14 milions d'euros i l'obertura de 21 procediments amb un import en litigi de més de 30 milions d'euros.

Te puede interesar
Lo más visto