La policia deté a 12 pedòfils, un d'ells a Castelló, per comercialitzar vídeos d'abusos sexuals infantils

L'administrador de la web s'encontrava a Portugal i el portal ha sigut desmantellat

Successos 06 de octubre de 2020 REDACCIÓ
IMG000013442
La policia desmantella una red de pedofilia. Ministeri de l'Interior

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una pàgina web en la que, presumptament, es comercialitzava amb continguts d’abús sexual infantil. S’han detingut a 12 pedòfils en diverses ciutats espanyoles i en Portugal, on es trobava l’administrador de la pàgina, que va poder ser arrestat per les indicacions de la Unitat Central de Ciberdelinqüència.

La posterior investigació sobre els usuaris del web comercial va permetre la identificació i el arrest dels pedòfils que intercanviaven el material de caràcter sexual mitjançant missatgeria instantània. Així, es va detenir a dotze persones a les ciutats de Castelló, Barcelona, Girona, Sabadell, Albacete, Cádiz, Málaga, Murcia, València, Madrid, Càceres i Portugal. Aquesta investigació ha comptat amb el recolzament i la col·laboració d’EUROPOL, INTERPOL i la Policia de Seguretat Pública de Portugal. 

Participació ciutadana: inici de la investigació

La investigació va començar per una informació ciutadana rebuda a traves del portal ‘www.policia.es/col·labora.php’ que va posar als agents darrere d’una pista d’un portal web de distribució comercial de material pedòfil. 

Una vegada van rebre l’avís, els agents de policia van analitzar la web investigada i gràcies a aquesta investigació van aconseguir dades que van permetre el rastreig i la localització del seu administrador, que residia a Portugal. 

L’administrador obtenia, de manera regular, beneficis econòmics derivats d’aquestes activitats. Per obtenir importants guanys oferien dos canals diferents: efectuar un pagament directe mitjançant monedes virtuals o de plataformes de gestió econòmica online, que permet al usuari evitar la publicitat. L’altre canal és interposar entre la pàgina i les imatges d'abusos sexuals a menors un intermediari publicitari. D'aqueixa forma, cada vegada que algú accedeix a aqueix enllaç, el creador de la web il·legal rep una xicoteta contraprestació.

En determinar la seua ubicació, la Policia Nacional va sol·licitar a través d'EUROPOL la col·laboració dels seus homòlegs en aqueix país i, sobre la base de la informació facilitada pels agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència va ser detingut, ingressant posteriorment a la presó. La pàgina estava allotjada en un proveïdor de serveis i, davant el requeriment de les autoritats espanyoles, va ser desmantellada

Aplicacions de missatgeria per a intercanviar material

Els investigadors van continuar l'anàlisi de la web i van localitzar un apartat de grups de missatgeria instantània dedicat a material d'abús sexual infantil. D'aquesta manera es va aconseguir la plena identificació de la resta de pedòfils a Espanya que utilitzaven aplicacions de missatgeria a través de telefonia mòbil per a intercanviar material sexual de menors. 

Entre ells destaca la detenció d'un individu a Màlaga que era un dels membres més actius en aquests canals investigats i amb major volum de material il·legal compartit, un total de fins a 38 vídeos de xiquets de molt curta edat sotmesos a greus abusos sexuals. També crida l'atenció la presència un menor d'edat, arrestat a Barcelona, que havia compartit 49 vídeos i 9 fotografies de xiquetes molt xicotetes en molt curt espai de temps.

Baixa edat dels arrestats

Cal destacar la joventut dels detinguts, dels quals quatre eren menors d'edat i set estaven en la vintena i el telèfon mòbil era el mitjà principal de comissió del delicte. Els menors sovint disposen d'aquesta eina de connexió a Internet sense supervisió, i de fet, és l'instrument preferent per a això. Per això, des de la Policia Nacional s'aconsella que els menors sempre tinguen supervisió sobre la seua activitat online, així com que es valore la necessitat de què disposen d'aquests terminals anara del seu domicili. 

Els agents han acreditat que els investigats posaven en comú de consells per a eludir la seua responsabilitat penal, evitant ser detectats i intercanviant informació sobre canals que garantisquen al màxim la seua privacitat i seguretat. A més, utilitzaven tant nomenclatura com contingut, codis i argot per a evitar cridar l'atenció sobre el material que realment albergava.

Te puede interesar
Lo más visto