Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La tercera campanya de les exhumacions de Castelló ja ha recuperat 23 cossos

La regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha declarat: "Gràcies a la col·laboració conjunta serà possible resoldre aquesta anomalia democràtica i que més famílies puguin enterrar als seus avantpassats de manera digna”.

General 22 de octubre de 2020 Redacció
221020 visita Ruiz Baños exhumacions

La regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, i la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, han visitat el cementiri de la capital per a interessar-se per la marxa dels treballs de recuperació de les restes de 42 persones afusellades pel franquisme. És la tercera campanya que s'escomet en el recinte i la primera en la qual participa la Diputació de Castelló amb l'aportació de 50.000 euros, que se sumen als 35.000 euros de l'Ajuntament de Castelló. Les dues fases anteriors van ser impulsades en solitari pel consistori.


Les exhumacions,que han arribat al seu equador, han aconseguit recuperar ja les restes de 23 persones que van ser represaliades. Els treballs es prolongaran durant tres o quatre setmanes més, com ha confirmat el director del projecte, Miguel Mezquida.

Verònica Ruiz ha explicat que les famílies interessades en la recuperació de les restes dels seus familiars “es poden acostar al cementiri per a contactar amb l'equip que allí està treballant, respectant totes les mesures de seguretat que exigeixen els protocols covid”. “Gràcies a la col·laboració conjunta serà possible resoldre aquesta anomalia democràtica i que més famílies puguin enterrar als seus avantpassats de manera digna”, ha assegurat la regidora.

Per part seua, Baños ha destacat la importància del canvi polític que es va produir en en la seu del Palau dels Aules en 2019, que “ha servit per a mostrar l'empatia de la nova Diputació amb la recuperació de la memòria, i amb el seu desig de fer justícia i apostar per posar en valor els drets humans”. En idèntics termes s'ha manifestat la regidora Ruiz, qui ha lamentat que l'anterior equip de govern de la Diputació no cregués en la necessitat de “resoldre les anomalies democràtiques que continua havent-hi”.


Tania Baños ha mostrat la seva satisfacció per la realització d'aquests treballs i ha posat en valor que “sigui la nostra generació la que els faci”. Sobre aquest tema ha assenyalat que “estic contenta perquè s'estiguin efectuant, però no estic tan contenta que sigui tan tard, després de 40 anys de democràcia”.

Agraïment al Grup per la Recerca de la Memòria

Tant Ruiz com Baños han finalitzat la seva compareixença davant els mitjans donant les gràcies al Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló , “sense la tasca de recerca de la qual, res d'això hagués estat possible”.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter