Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La regidoria de Feminisme i LGTBI de Castelló presenta el programa «Totes juntes cap al 25 de novembre»

Enguany es coneixen 40 víctimes mortals per violència masclista en tota Espanya

General 14 de noviembre de 2020 redacció
121120  presentació actes 25-N
Presentació programació del 25-N. Ajuntament de Castelló

Verònica Ruiz, la regidora de Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Castelló, ha participat en la presentació del programa d'activitats entorn al 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere. Els col·lectius i les entitats de Castelló que integren La Plataforma per la Igualtat, així com la Diputació, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Subdelegació del Govern s’ha unit al Servei d’Igualtat d’Oportunitats de Castelló (SIO) per a llançar un programa que inclou una vintena d’actes sota el títol «Totes juntes cap al 25 de novembre».

La regidora ha recordat que la violència de gènere és «l’expressió més brutal de la desigualtat social» i «una violació dels drets humans». Així mateix, l’edil ha fet una crida a la ciutadania per a treballar unida per acabar amb aquesta violència per la qual «no hem de mirar cap un altra banda, ni ser còmplices. Qui decideix negar o difuminar la violència masclista és part del problema».

En aquest sentit, el consistori va a realitzar una campanya d'enquestes per estudiar la situació de la violència de gènere tenint en compte els diferents districtes i grups d'edat. Així, la proposta més espectacular és  l’exposició col·lectiva ‘Ciutat lliure de violència masclista’. Per la que un total de 29 entitats de Castelló han decorat les més de 1.000 casetes de fusta amb què es construirà la ciutat de la mostra. Es podrà visitar el 25 de novembre al Passadís de les Arts, a partir de les 9.00 hores. De vesprada tindrà lloc el Cicle Dona i Cine amb la projecció de ‘La llum d’Elna’ al Teatre del Raval (18.30 hores).

Prèviament, l’Ajuntament de Castelló ha organitzat una exposició sobre els ‘Mites de la violència masclista’ també al Passadís de les Arts. I es pot visitar al Menador Espai Cultural l’exposició d’Amnistia Internacional ‘Dones en Lluita’. S’ha obert ja al públic l’exposició de Fotolateras ‘Llibertat entra fotos’, en la Façana del Mercat. I s’ha ofert al públic la representació teatral de ‘Feminismo para torpes’ a càrrec de Teatro del barrio en el Teatre del Raval.

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló, Patricia Puerta, ha intervingut en la presentació per detallar la programació de l’administració per a la jornada. Han organitzat una conferència amb un posterior col·loqui amb les Towanda Rebels sobre ‘Els reptes de la quarta ona’ el 19 de novembre a les 18.00 hores, en la sala de recepció de la Diputació. 

Des de l’ens provincial s’han programat altres activitats com el lliurament dels premis de la ‘X Edició del Concurs Rocío López Agredano’ el dia 25 de novembre. A més, aquest dia es farà la lectura del manifest del 25-N a les 11.30 hores, en la plaça de les Aules.

Finalment, la Diputació durà a terme l’espectacle ‘De portes cap a dins’ (12.00 hores a la plaça de les Aules). La Subdelegació de Castelló il·luminarà la seua façana en record a les víctimes de violència masclista (del 2 al 30 de novembre). A banda, realitzarà un minut de silenci el propi 25 de novembre a les 12.00 hores i, el dia següent, lliurarà els premis de la 2ª Edició del Concurs de Dibuix Contra la Violència de Gènere (18.00 hores a la Subdelegació de Castelló).

El Liceu de Dones oferirà una jornada de debat feminista, el 28 de novembre d'11 a 14 hores al Museu de Belles Arts, que raonarà sobre: Víctimes de Violència de Gènere en l’àmbit jurídic, a càrrec d’Ana Beltran i Andrea Planchadell; Aspectes Psicològics de la violència de gènere, a càrrec de Gema Peiró; i, sobre l’Agència de les dones víctimes de violència de gènere, a càrrec de Pilar Domínguez Castillo i Mª Dolores Manzano.  Finalment, la Intersindical de Dones ha ideat una recollida de propostes didàctiques al voltant del 25 de novembre.

Així, segons l’última actualització del govern central sobre el balanç de víctimes de violència de gènere, hi ha un total de 1.073 víctimes mortals des de 2003, primer any en que es van recollir dades. Només enguany, es coneixen 40 víctimes mortals per violència masclista en tota Espanya, de les quals cinc corresponen al País Valencià. En eixe sentit, Castelló commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere, perquè «no volem perpetuar una situació que vulnera de manera tan flagrant els drets de les dones, especialment, el dret a la vida», asegura Ruiz.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter