Busquen una fossa comuna de la Guerra Civil en un hort de tarongers de Moncofa

Hi ha prevista una reunió amb la diputada provincial de Memòria Històrica per a que l'entitat provincial s'implique en l'exhumació

General 16 de noviembre de 2020 redacció
367244e9-9e72-4231-a49a-6be21f0b8f7e_16-9-aspect-ratio_default_0
Especialistes de Arqueoantro inspeccionen el lloc on es trobaria la fossa en Moncofa. Eldiario.es

Trobar la localització de la fossa comuna on es troben les restes de quatre veïns de Moncofa està més a prop. Els familiars de José Belloti Palmer, Manuel Arnau Canós, Amadeo Martí Vila i Estaven Avilés Millán, que van ser afusellats el 29 de març de 1939, treballen de manera coordinada amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló pel que s'albiren pròxims els treballs d'exhumació. Així, els cossos es troben en un terreny situat en els voltants de la partió dels termes municipals de Moncofa i Nules, prop de la rotonda que dóna accés a l'AP-7.

Durant una visita a la parcel·la que ara és un camp de tarongers, però en aquells dies era terra erma, també va participar el seu propietari que va mostrar la seua predisposició per a ajudar a trobar la fossa ja que, segons els testimonis de l'època, els quatre cadàvers estan en un únic punt a bastant profunditat.

Per aquest motiu, els dirigents del col·lectiu i els familiars tenen prevista una reunió amb la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, per a explicar-li la situació. L'integrant del Grup de Recerca, Juan Luis Porcar, explica que en la trobada amb Baños esperen abordar la possibilitat que l'entitat provincial s'implique en l'exhumació.

El primer pas seria acudir a la parcel·la amb un georradar per a conéixer amb exactitud on van ser enterrats  i a la profunditat a la qual estan. Després s'elaboraria un projecte documentat, amb un estudi tècnic de geolocalització de la zona, per a poder dur a terme els treballs d'excavació i recuperar les restes d'aquests quatre veïns de Moncofa.

El cost estimat de la labor del georradar és de 2.000 euros mentre que altres 20.000 caldria pagar per la maquinària per a remoure la terra. «En la reunió que mantindrem en la Diputació, coneixerem si aquest projecte d'exhumació pot incloure's en les subvencions que l'ens habilitarà per al 2021», indica Porcar.

Te puede interesar
Lo más visto