Borriana conclou els treballs de restauració de la Torre del Mar que han supossat més de 3.500 euros per a la localitat

General 20 de noviembre de 2020 REDACCIÓ
restauracin-torre-del-mar-2
Treballs de restauració de la Torre del Mar. Ajuntament de Borriana

La Regidoria de Patrimoni de Borriana conclou els treballs de restauració de la Torre del Mar. Aquests treballs s'han dut a terme per a reparar els danys ocasionats pels grafitis i els actes vandàlics que havia patit en els últims anys amb l'objectiu de mantindre l'edificació en bon estat i garantir la seua conservació.

L'edil de Patrimoni, Vicent Granel, ha explicat que era necessari treballar en la restauració de la torre, «símbol històric de la zona marítima i del Clot», i no podia seguir amb les pintades, grafitis i desperfectes «a causa dels actes vandàlics patits», anunciava.  A més, sobre aquest tema, ha manifestat la necessitat de «mantindre en valor el patrimoni local», que, al seu judici, només s'aconseguirà «amb el respecte que es mereix i deixant els actes vandàlics a un costat».

D'altra banda, Rosa Serra, la restauradora de la localitat, ha subratllat que «no es tracta de grafitis artístics, sinó d'actes vandàlics, ja que la seua factura i temàtica no ofereixen cap valor i a l'ésser aquest un monument declarat com a Bé d'Interés Cultural, suposen una agressió i no tenen cabuda en el lloc».

En aquesta ocasió la restauració efectuada és una xicoteta intervenció en l'immoble, dirigida a netejar la pedra que li dóna forma i eliminar alguns desperfectes en els seus murs. Per a això, s'ha contractat la redacció del projecte i restauració de la Torre de la Mar per una quantia de 3.563 euros, dels quals, la redacció del projecte ha suposat 726 euros, i les obres de restauració 2.837 euros.

Granel ha apuntat que el problema «més important» que presentava la torre era l'existència de diversos grafitis situats en tres dels quatre murs interiors de la torre de la primera planta, i també en l'escala de pujada a la planta superior. Un altre dels aspectes de degradació de l'edifici eren les restes biològiques, excrements d'ocells, disseminats per les parets i en l'ampit de les finestres. «Els quals no sols provoquen un mal estètic, sinó que suposen un problema de salubritat», ha precisat Granel.

Així doncs, l'objectiu fonamental d'aquesta intervenció, ha destacat el regidor de Patrimoni, ha sigut «retornar als interiors de la torre el seu aspecte anterior a les agressions que es caracteritzen per dificultar la llegibilitat del conjunt i per suposar una deterioració considerable en l'immoble».

També, ha insistit, s'ha pretés adequar l'interior mitjançant la neteja, la consolidació i la reintegració puntual dels paraments. Finalment, dotar al lloc de les barreres físiques necessàries per a evitar o minimitzar, en la mesura que siga possible, el mal en cas de futures agressions d'ocells i pintades.

El criteri d'intervenció que s'ha seguit ha sigut el de conservació i manteniment, consistent en la reparació de xicotets danys ja produïts, com la neteja dels paraments, eliminació d'elements impropis, en aquest cas grafitis, i la consolidació i reintegració puntual dels morters.

Te puede interesar
Lo más visto