La mascareta serà obligatòria en 2021 malgrat la vacuna

L'ús de mascaretes va ser avalat ahir també pel Tribunal Suprem "per ser necessari i proporcionat"

Sanitat 24 de noviembre de 2020 Redacció
263f5ff8-febc-468b-a430-99f3f5f8d0e7_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

El desig que la vacuna es faça realitat en 2021 està cada vegada més a prop. El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar dilluns passat que "una part molt substancial" dels espanyols seran vacunats contra el coronavirus abans del pròxim mes de juliol. L'arribada d'aquesta salvaguarda, no obstant això, no implica que es puga deixar d'usar la mascareta al llarg de l'any que ve. Així ho han assegurat fonts del Consell Interterritorial de Salut a La Vanguardia. Les mateixes han sigut clares: les màscares seran obligatòries, com a mínim, durant tot el 2021. Les raons? Mentre que un percentatge de la població vacunada convisca amb un altre que encara no ho està, és necessari complir amb les mateixes mesures de seguretat que s'han mantingut en els últims mesos amb la finalitat d'evitar nous brots de coronavirus: la distància social, la rentada de mans i, per descomptat, les màscares.

Sobre aquestes últimes, cal recordar que el seu ús està regulat en l'Ordre Ministerial 422/2020, aprovada el mes de maig passat, mentre es prolongue la situació de crisi sanitària actual. El decret estableix el seu caràcter obligatori "en persones de sis anys d'ara en avant en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobe obert al públic, sempre que no siga possible mantindre una distància de seguretat interpersonal de, almenys, dos metres" i, a més, recomana la seua utilització "per a la població infantil d'entre tres i cinc anys".

Per això, els experts insisteixen en el fet de ser conscients que la vacuna no eximeix de portar la màscara, de manera que la responsabilitat de la ciutadania enfront de la pandèmia continuarà sent vital en els pròxims mesos. El director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, repetia fa uns dies la importància d'emprar aquests cubrebocas, terme que s'utilitza en part de Llatinoamèrica, i que molts confinaments no serien necessaris si el 95% de la població els portara (el lloc del 60% que es calcula actualment).


L'ús de mascaretes va ser avalat ahir també pel Tribunal Suprem "per ser necessari i proporcionat" en una sentència en la qual desestima el recurs que havia plantejat un ciutadà contra l'Ordre esmentada, en considerar "que vulnerava, entre altres, els seus drets fonamentals a la integritat física i moral i a l'honor". El Suprem va respondre a aquest recurs afirmant que la norma és "legítima" en l'actual estat de coneixement de propagació del virus Covid-19, i és a més "necessària i proporcionada" per a aconseguir la fi d'interés general de protecció de la salut, en constituir una mesura que pot contindre la progressió de la pandèmia.

Te puede interesar
Lo más visto