Les mesures restrictives de la Comunitat es flexibilitzaran de cara a les festes de Nadal

General 26 de noviembre de 2020 redacció
Lucesnavidad-06_NoticiaAmpliada
Castellón il·luminada amb les llums de nadal. Castellón plaza

Ximo Puig, president de la Generalitat decidirà després del pont de la Constitució, en funció de les dades d'evolució del coronavirus, relaxar lleugerament les mesures restrictives durant les festes nadalenques. Així, les mesures que s'adoptaran aniran encaminades a permetre que es puguen passar unes festes nadalenques en família, sempre que no s'ajunten en les celebracions més de 10 o 12 persones que no convisquen sota un mateix sostre.

No obstant, el pla sobre el qual es treballa per a donar-li el vistiplau després del pròxim pont  deixa fora les restriccions de l'oci nocturn. Així, la reobertura de discoteques, bars i terrasses de copes, així com dels karaokes queda completament descartada, van apuntar fonts de Presidència de la Generalitat. Més en l'aire es troben la resta de mesures que s'han anat adoptant fins ara, que dependran de l'evolució de la pandèmia, però aniran encaminades a rebaixar les restriccions parcialment si les dades milloren.

D'altra banda, l'entorn de Puig pensa que  és «una xifra que es queda curta» i opten perquè les celebracions familiars o d'amics siguen «d'un màxim d'entre 10 i 12 persones», en relació a les recomanacions del Consell de Ministres sobre les reunions de més de mitja dotzena de persones en les festes nadalenques i que, per exemple, tampoc se celebren cavalcades de Reis.

Pel que fa al tancament perimetral de la Comunitat Valenciana, en principi, continuarà en vigor, encara que de cara a les dates nadalenques es podria relaxar perquè puga haver-hi reunions familiars, però solament per aquest motiu. Queda descartada l'arribada de persones des d'altres comunitats autònomes per a anar a la platja, a l'interior o fer turisme a la ciutat, alguna cosa que no serà del grat dels hostalers valencians però que continua restringit.

En aquest sentit, i pel que ha transcendit no hi hauria problema perquè entraren en la Comunitat Valenciana les persones que tenen als seus familiars vivint en aquesta, encara que la resta d'autonomies veïnes no alçaren aqueix tancament perimetral. Una de les regles d'aqueixa restricció autonòmica és que no hi haja noses a l'hora de realitzar el viatge per a creuar d'un territori a un altre encara que teòricament mantinga tancades les seues «barreres» si el destí és una altra comunitat que les tenen obertes, encara que siga amb excepcions.

Quant al toc de queda, el president del Consell manté la mateixa proposta que l'Executiu de Pedro Sánchez., incrementar-ho una hora, fins a l'1 de la matinada. Aquest increment de temps permetria, per exemple, a més de celebrar amb tranquil·litat aqueixes reunions familiars, en els domicilis particulars, que l'hostaleria valenciana, especialment els restaurants, puguen donar cabuda a sopars familiars o d'amics en aquests establiments amb el suficient temps, en el cas de Nit de cap d'any, de poder prendre el raïm en el local i fins i tot una copa de cava en el mateix establiment per a després poder dirigir-se cadascú a la seua llar.

Les mateixes fonts incideixen en què tractaran de «obrir una mica la mà» amb les restriccions sobre l'hostaleria valenciana durant les pròximes dates festives si les dades de contagis i hospitalitzacions ho permeten. Recordem que no es pot consumir a les barres, l'aforament a l'interior dels locals està limitat a un terç de la seua capacitat i les terrasses, al 50 %. Les taules poden ser ocupades per un màxim de sis comensals.

D'aquesta manera es considera que poden efectuar aquestes o altres modificacions a les restriccions establides hui dia perquè es troben sota l'empara legal del Tribunal Superior de Justícia, ja que el mes d'octubre va avalar la posada en marxa del toc de queda. La Comunitat Valenciana va ser la primera autonomia espanyola que va posar en marxa la retallada de la llibertat de circulació entre les 12 de la nit i les sis del matí, abans que el Govern central llançara el paraigua legal sota el qual es van acollir la resta d'autonomies.

De la resta de restriccions, es mantindrà la prohibició de consumir alcohol en la via pública i, possiblement ,el tancament de parcs i jardins des de les 22 hores fins a les 8 del matí.

Te puede interesar
Lo más visto