Patricia Puerta presenta el presupost de Benestar Social de la Diputació

La Diputació protegirà la província de Castelló en 2021 amb un pressupost social històric de 16,5 milions d'euros

Economía 11 de diciembre de 2020 Redacció Redacció
patri dipcas
La vicepresidenta Patricia Puerta explica que aquests comptes públics “per a les persones” s'implementaran a través dels plans Reactivem Serveis, Reactivem Igualtat i Reactivem Penyeta Roja.

El pressupost de l'àrea de Benestar Social de la Diputació per a 2021 ascendirà a 16,5 milions d'euros, segons han explicat hui en roda de premsa el president, José Martí, i la vicepresidenta, Patricia Puerta. Uns comptes públics que segons Martí s'han concebut “perquè ningú es quede arrere en l'eixida de la crisi” i que Puerta ha titllat com “les més socials de la història, en les quals el més important són les persones”.

Sobre aquest tema, el president ha manifestat que “estem davant un moment històric i excepcional que requereix una inversió en Benestar Social històrica i excepcional perquè volem establir una claríssima diferència entre la manera d'eixir d'aquesta crisi i la que es va produir amb la iniciada en 2008, en la qual molta gent va ser abandonada a la seua sort”. Per part seua, la vicepresidenta ha posat en valor “el pressupost més elevat de la història en Benestar Social”, que s'implementarà a través de tres plans específics: Reactivem Serveis, Reactivem Igualtat i Reactivem Penyeta Roja.

Reactivem Serveis

El Pla Reactivem Serveis està dotat amb 8,6 milions d'euros i té com a objectiu la millora de l'atenció a la ciutadania i la potenciació dels serveis municipals dels ajuntaments, així com l'adopció de mesures que contribuïsquen a posar fre a la despoblació. Amb aquests fons es finançaran els serveis d'atenció primària dels municipis de fins a 10.000 habitants, tal com exigeix l'aplicació de la nova llei autonòmica de Serveis Socials, una tasca a la qual es destinaran més 4 milions d'euros. El 90% d'aquesta quantitat serà transferit als ajuntaments en el primer trimestre de 2021. Cal recordar que la Diputació ja va assumir en 2020 el finançament dels Serveis Socials en les localitats de fins a 6.000 habitants.

En 2021 s'obriran a la província tres nous serveis de promoció de l'autonomia personal, amb el que hi haurà un total de 92. Pel que respecta al nombre d'unitats de conciliació familiar, passarà a ser de 20 amb l'obertura de cinc noves, i el de escoles matineras de 42, en incorporar-se sis noves a la xarxa. A més, es manté el transport social que es presta en municipis de menys de 5.000 habitants.

Com a novetat, cal citar una línia de 200.000 euros per a mancomunitats i quatre convenis nominatius per l'emergència Covid amb la Fundació Amigó, la Fundación Salud y Vida, l'alberg de Càritas i el Banc d'Aliments amb la iniciativa de donacions virtual ‘Ningú sense la seua ració diària’.

Reactivem Igualtat

El programa Reactivem Igualtat tindrà una dotació de 325.000 euros per a promoure la igualtat real entre dones i homes, que suposarà entre altres mesures la creació de la xarxa de municipis protegits contra la violència masclista. També hi haurà subvencions a ajuntaments per a l'elaboració de plans d'igualtat i contra la violència de gènere, se subscriurà un conveni d'igualtat amb la Universitat Jaume I i s'implementarà el Pla d'Igualtat de la Diputació aprovat en 2020, amb una partida de 25.000 euros. Un document que com ha recordat Patricia Puerta, “arriba amb 12 anys de retard” però “naix del consens amb els sindicats i amb el suport de tots els grups polítics representats en el ple”.

Reactivem Penyeta Roja

El Pla Reactivem Penyeta Roja disposa d'una consignació econòmica de 7,6 milions, dels quals 2,7 milions d'euros seran per a la reforma i modernització de les seues instal·lacions perquè tal com ha posat de manifest la vicepresidenta, “els edificis del complex compten amb més de trenta anys d'antiguitat i no han tingut un manteniment adequat”.

Te puede interesar
Lo más visto