Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Sanitat notifica 10 casos d'esdeveniments adversos per cada 1.000 dosi administrades de vacuna  

 Els inconvenients més freqüents es donen després de la segona dosi i són dolor en la zona de la injecció, cefalea o escalofríos

Coronavirus 02 de marzo de 2021 Redacció Redacció
Vacunacion Sanitarios Prov CS (1) Primera enfermera, Eva Santamaría
   En la Comunitat Valenciana no s'han identificat reaccions adverses a les vacunes diferents de les observades en els assajos clínics

La Comunitat Valenciana no ha identificat cap reacció adversa a les vacunes contra la COVID fins ara desconeguda o que puga ser motiu de preocupació. Els esdeveniments més sovint notificats són febra, dolor en la zona d'injecció, cefalea, marejos, nàusees o diarrea. En termes generals, la taxa d'esdeveniments adversos notificats per a les tres vacunes que s'estan inoculant en la Comunitat Valenciana se situa en 10 incidents per cada 1.000 dosi.

El sistema de farmacovigilancia valencià monitoritza de forma permanent el procés de vacunació i, de moment, no ha identificat reaccions adverses diferents de les indicades pels laboratoris en els prospectes de les vacunes.  

Fins a la data, sense diferenciar entre les tres vacunes que s'estan administrant, s'han notificat en la Comunitat Valenciana 8 esdeveniments adversos per cada 1.000 primeres dosis administrades (12 notificacions adverses per cada 1.000 segones dosis) .   Las vacunas que se están utilizando en la Comunitat Valenciana son las de Pfizer-Biontech, Moderna y Astrazeneca. Les tres són igualment vàlides per a protegir contra la infecció i, per si sobrevinguera algun dels efectes adversos referits en el prospecte, el procés de vacunació no conclou amb la punxada.

 La persona acabada de vacunar sempre roman en observació almenys 15 minuts. El temps és variable perquè abans de l'administració de la vacuna, el personal facultatiu s'entrevista amb ella i li pregunta sobre patologies prèvies, reaccions al·lèrgiques conegudes, contactes o contagis COVID... En funció de les respostes, es determina si el candidat o la candidata és apta per a rebre la vacuna i quin risc existix de que puga desenrotllar reaccions adverses. A més perill, més temps d'observació post-vacunació.

 

Abans de rebre la vacuna, també es comunica al candidat o candidata que totes les vacunes protegixen de la infecció, però que no poden causar-la perquè no tenen capacitat infectiva, així com que la vacunació reduirà la probabilitat d'emmalaltir greument i de morir, però que ell o ella haurà de continuar amb les mesures preventives per a reduir la transmissió.  "

Els possibles efectes adversos solen ser lleus i de duració breu

  L'equip mèdic també informa de possibles inconvenients perquè la vacuna, com tots els medicaments, pot produir efectes adversos, que solen ser més freqüents després de la segona dosi. No sempre apareixen i quan es donen, la majoria són lleus i de duració breve.    Els més habituals són dolor en el lloc de la injecció, sensació de cansament, mal de cap, febra, eriçons o dolor articular. Excepcionalment s'han registrat casos d'anafilaxi (reacció al·lèrgica greu) en persones amb antecedents i totes es van recuperar amb l'administració d'adrenalina.  "

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter