La Guàrdia Civil desarticula una xarxa d'estafes bancàries a Castelló gràcies a una veïna d'Onda

Més de 200 persones han sigut estafades per aquesta organització segons la Guàrdia Civil

Successos 11 de junio de 2021 Redacció Redacció
guardia-civil-correo-kYzH-U70908927443xtH-624x385@La Verdad
Font: Laverdad.es

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització basada en les estafes bancàries en l'operació coneguda com Operació Zobel. La denúncia presentada als cossos policials per part d'una veïna d'Onda a la qual li havien estafat 12.000 euros va permetre trobar més punts de la Península a València, Pinte (Madrid), Torrevieja (Alacant), Cartagena (Múrcia) i Algesires (Cadis).

Operació

Al llarg de la investigació la Guàrdia Civil ha pogut constatar que l'organització criminal investigada estava composta per dues cèl·lules assentades en la zona del Llevant i sud de la península, on estaven desplegats la major part dels seus membres, dedicades a la captació de mules econòmiques encarregades de rebre el diner negre de tercers per a posteriorment i després d'una compensació econòmica acordada el blanquejaven i li ho retornaven a la cúpula organització a través d'empreses d'enviament de diners o directament en mà a un altre dels seus integrants.

La manera d'operar utilitzada pel grup consistia principalment en la pràctica del conegut mètode del phishing mitjançant el qual, els ciberdelinqüents, valent-se de tècniques d'enginyeria social, es feien passar per les entitats bancàries de les seues víctimes en una aparent comunicació oficial, generalment un correu electrònic, on se'ls convidava a accedir a través d'un enllaç a la web del seu banc, la qual havia sigut reproduïda al detall pels presumptes autors però que en realitat els dirigien a una web falsa o fake controlada pels estafadors, portant així al parany als perjudicats.

Una vegada en la web i continuant amb l'engany, se'ls sol·licitava als perjudicats que confirmaren les dades d'accés al seu compte, o feren el canvi dels mateixos per motius de seguretat, emprant qualsevol excusa per a poder aconseguir les dades d'usuari i contrasenya de les víctimes, i amb això fer-se amb el control total del compte.

Posteriorment, realitzaven transferència de tots els diners existents en el compte, a través d'un conegut servei que les entitats bancàries han inclòs en les seues aplicacions per a l'enviament immediat de diners, arribant a demanar, en alguna de les ocasions, préstecs a nom dels seus titulars.

Finalment, els diners eren extrets de caixers per les mules i entregat en metàl·lic als escalons superiors de l'organització delictiva, quedant-se una part dels diners recaptats en pagament per la seua labor.

Explotació de l'operació

Al llarg de la investigació, la Guàrdia Civil ha pogut detectar que l'organització investigada hauria realitzat al voltant de 490 transferències dels diners estafats, la qual cosa ha suposat un seriós perjudici econòmic a un total de 227 persones, aportant-los als ara detinguts un benefici que supera els 500.000 euros que l'organització hauria recaptat dels delictes perpetrats durant els anys 2018 i 2019 i que hui dia no es tracta d'una xifra tancada perquè es continuen rebent denúncies dins de la mateixa operació que s'aniran acumulant a la causa augmentant la quantitat.

S'han investigat més de 290 comptes d'entitats bancàries nacionals utilitzades per l'organització per a transferir els diners obtinguts de les estafes entre els seus membres per a, d'aquesta manera, complicar la labor dels investigadors en el seguiment de la traçabilitat dels diners.

Després d'un ardu procés d'investigació, els guàrdies civils han aconseguit identificar a un total de 38 membres de la citada organització criminal, havent detingut fins hui un total de 23 persones i investigat a una altra pels delictes de pertinença a organització criminal, estafa i blanqueig de capitals. L'operació ha sigut dirigida pel Jutjat d'Instrucció núm. 3 de Nules.

El consell

Des de la Guàrdia Civil es recomana, per a evitar possibles estafes tipus phishing, que davant la recepció de notificacions en les quals es modifique el patró d'actuació de les nostres entitats bancàries, sospitar de missatges urgents, no accedir a pàgines web que ens arriben per enllaços desconeguts i assegurar la seua procedència, no donar dades personals de targetes bancàries, contrasenyes i si malgrat això, han sigut víctimes d'aquest o qualsevol tipus d'estafa, denunciar els fets en la Caserna de la Guàrdia Civil més pròxim.

Te puede interesar
Lo más visto