El PSPV-PSOE proposa declarar Bé d'Interés Cultural a Torre la Sal per a solucionar la preservació del veïnat

La proposta defensa que les cases aporten valor patrimonial, històric i turístic al territori

General 19 de junio de 2021 Redacció Redacció
Visita a Torre la Sal

Els diputats i portaveu adjunta del Grup Parlamentari Socialista, Ernest Blanch, Paco Gil, Sandra Martín i Sabina Escrig, respectivament, han presentat a la taula de les Corts una Proposició No de Llei (PNL) sobre la declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC) el conjunt de vivendes de la costa de Cabanes en Torre la Sal, una iniciativa que donaria solució jurídica al poblat quant a la preservació dels drets dels veïns i veïnes davant la petició de Costes respecte de la titularitat de les vivendes.

En la PNL s’insta al Consell de la Generalitat a conservar el conjunt de prop de 80 vivendes de Torre la Sal mitjançant un instrument de protecció cultural i patrimonial com és la declaració BIC. A més a més, s’explica que, en 1992, el partit socialista va impulsar la Llei del Sòl No Urbanitzable per a la protecció del territori i els valors mediambientals davant usos urbanístics i especulatius. No obstant això, i així s’argumenta en la PNL, el poblat Marítim de Torre la Sal no suposa una especulació, ja que troba el seu origen en el Neolític i ha estat vinculat, des de finals del segle XVIII, als pescadors i la mar, per la qual cosa, la major part de les edificacions actuals daten d’entre els anys 1920 i 1940, i aporten un valor al territori per la peculiaritat.

A més a més, també es té en consideració que les cases estan ubicades en un tros de costa encara verge i que es mantenen en perfecte estat, el que suposa un important patrimoni de valor històric i turístic.

Accions

A este respecte, assenyalen que, des del minut zero, l’alcaldessa de Cabanes, la socialista Virginia Martí, i el seu equip de govern ha pres totes les iniciatives possibles per donar suport als veïns i veïnes, fent les gestions i reunions necessàries amb les administracions corresponents. 

Finalment, cal recordar que l’executiva també ha aprovat una resolució per demanar a la Direcció General de Costes la paralització de l'expedient de recuperació per al domini públic del nucli costaner de Torre de la Sal, i que es cree una mesa de diàleg a tres baldes entre l'Ajuntament de Cabanes, la Direcció General de Costes i els veïns i veïnes per abordar la situació del poblat marítim i garantir el ser futur.

Te puede interesar
Lo más visto