Castelló instal·la més del 40% de les noves lluminàries LED per al seu enllumenat intel·ligent i sostenible

El nou sistema llueix ja en 9.000 punts amb districtes com el Grau amb el 85% de la renovació completada

General 24 de junio de 2021 Redacció Redacció
2016092715064599124
Font: Edusitransformacs.castello.es

L'enllumenat de Castelló llueix ja en més de 9.000 punts urbans d'una forma més eficient, sostenible, precisa i intel·ligent. El projecte de finançament europeu gestionat per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE) frega pràcticament l'equador del seu procés d'implementació.

Són ja més del 41% de noves lluminàries LED instal·lades en quatre dels sis districtes sobre els quals s'estén aquesta «aposta ferma que des de l'Ajuntament de Castelló, amb la cooperació dels fons europeus FEDER, hem realitzat per a transitar cap a una economia baixa en carboni gràcies a les més de 7.000 tones de CO₂ que s'evitaran a l'atmosfera; per a reduir els nivells de contaminació lumínica i el cost de la factura de la llum, que baixarà en 1,9 milions d'euros a l'any», ha recordat l'alcaldessa, Amparo Marco

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya informativa amb l'objectiu de donar a conéixer a la ciutadania l'impacte positiu d'aquest nou il·luminat LED. Entre altres coses, aquest divendres dia 25 de juny, hi haurà un punt d'informació en la plaça de la Pescateria. 

L'eficiència és un altre dels punts importants del projecte, que suma 10,5 milions d'euros a càrrec del FEDER i l'Ajuntament de Castelló, que revertiran positivament a la ciutat. Els 24.000 nous fanals duren més del doble que les tradicionals. 

Així, de les 24.000 lluminàries que comprén el projecte, 9.000 llueixen ja en diverses zones del Grau, el centre urbà i els districtes oest i est. Queden pendents de l'inici dels treballs la zona sud i nord, encara que s'espera que arranquen en les pròximes dues setmanes.

L'empresa Ferrovial, una de les quatre adjudicatàries de l'actuació, ha completat pràcticament la renovació lumínica al Grau: dels 2.584 punts de llum previstos s'han instal·lat 2.195, un 84,9%. Queda pendent l'inici dels treballs en el districte nord, on es canviaran 4.076 lluminàries.

També avança la transformació per LED de l'enllumenat urbà en la zona centre, amb el 65% de les noves llums col·locades per part de l’UTE Telecso-Aceínsa Movilidad, un total de 1.600 de les 2.500 previstes. En aquesta zona queden pendents, entre altres, el carrer Major i Enmig; les places Santa Clara i Major; i el carrer Trinidad i Casalduch. S'ha completat el mapa quasi al complet en l’àrea des de l'avinguda rei En Jaume a l'avinguda Barcelona, incloent el parc Ribalta i els seus voltants; la plaça Maria Agustina i adjacents; el carrer Colón i bona part d’Alloza, Cavallers i Governador.

Al 54% s'eleva el percentatge de muntatge de l'actuació en la zona est, on es renovaran 4.200 punts de llum. Aquesta setmana els operaris de l'empresa Imesapi han acabat la instal·lació dels projectors de la línia del TRAM en l'avinguda de la Mar fins al Grau.  Dins del sector est estan ja acabades també les zones principals, com el parc Rafalafena i el de l’Auditori; el bulevard Blasco Ibáñez; o el parc Geòleg José Royo Gómez. En les pròximes setmanes s'escometran zones com les places Borrull i Fadrell; la resta de la zona de Rafalafena; el tram de l'avinguda Germans Bou fins al Museu de Belles Arts o Chatellerault.

Finalment, el barri del Raval Universitari llueix ja pràcticament al complet amb tecnologia LED. És la zona més avançada del districte oest, que escomet Elecnor. Ací en aquesta part de la ciutat s'han projectat 6.930 lluminàries, de les quals es porten instal·lades 3.000, el 43,29%. Queden a l'espera del muntatge les 3.800 que il·luminaran la zona sud. Es preveu l'inici dels treballs al llarg del mes de juliol.

Te puede interesar
Lo más visto