Ximo Puig anuncia que el suport financer a Marie Claire ascendirà a 12 milions d'euros

La reestructuració financera de l'empresa castellonenca conclourà la primera quinzena de juliol amb l'aprovació d'una nova operació per valor de 2,5 milions d'euros del Fons Valencià de Resiliència

Economía 25 de junio de 2021 Redacció Redacció
210624_VILAFRANCA_MARIE_CLAIRE_1

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el suport financer del Consell a Marie Claire ascendirà a un total de 12 milions d'euros a través de dos préstecs en el marc del Fons Valencià de Resiliència, amb l'objectiu «d'assegurar la completa viabilitat d'aquesta societat estratègica tant en termes econòmics com territorials i de generació d'ocupació per a una comarca en risc de despoblació com és l'Alt Maestrat».

«A través del Fons Valencià de Resiliència, en el marc de Fininval, des del Consell volem secundar i garantir la viabilitat de totes aquelles empreses estratègiques per a la nostra economia que ja han esgotat totes les seues vies de finançament, però que considerem, per les seues característiques i importància econòmica, que han de continuar operant», ha apuntat el president durant la seua visita a l'empresa castellonenca, on ha mantingut una reunió amb el comité d'empresa i amb representants de la societat i els ha traslladat la decisió adoptada pel Comité Executiu de Fininval dimarts passat.

D'aquesta manera, la signatura castellonenca amb seu a Borriol, de la qual depenen actualment a més de 500 famílies, rebrà un total de 12 milions d'euros en crèdits de l'Institut Valencià de Finances a través de dues operacions de 9,5 i 2,5 milions d'euros, ambdues a través de la línia 'Fininval-Suport a empreses estratègiques afectades per la COVID-19' que s'emmarca en el Fons Valencià de Resiliència.

Rúbrica del préstec inicial de 9,5 milions d'euros

Com ha explicat el director de l'IVF, Manuel Illueca, «a través d'aquesta línia de finançament s'ofereixen tant préstecs ordinaris com préstecs participatius als quals les empreses poden optar indistintament amb l'objectiu que tinguen les màximes facilitats i els productes s'adapten a les seues necessitats".

En concret, Marie Claire va sol·licitar al Consell una operació de finançament estructurat en dos trams per un valor total de 12 milions d'euros. La primera d'elles amb un import de 9,5 milions d'euros ha sigut rubricada aquest dijous i consta d'un préstec sènior per 7,7 milions d'euros i d'un préstec participatiu per valor de 1,8 milions d'euros.

El préstec sènior té un termini de venciment de sis anys i contempla un tipus d'interés variable del 0,5% durant el primer any, de l'1% en el segon i tercer any, i finalment, del 2% en els tres últims anys de l'operació.

Per part seua, el préstec participatiu s'atorga amb venciment a deu anys, i un interés que consta d'un marge fix sobre l'Euribor a un any, equivalent al 4%, i un marge variable que es determinarà en funció de la rendibilitat financera de l'empresa, i podrà aconseguir un màxim de l'1%. Per a les liquidacions d'aquesta operació s'ha disposat un calendari irregular d'amortitzacions, els imports de les quals van augmentant amb el transcurs de l'operació.

Crèdit participatiu de 2,5 milions d'euros

Per a l'aprovació per part de la Comissió Gestora del Fons Valencià de Resiliència del segon préstec, el Consell va aprovar divendres passat 18 de juny una ampliació de crèdit d'aquest fons, que estava dotat inicialment amb 10,1 milions d'euros. El segon tram s'instrumentarà com un préstec participatiu a 10 anys, amb quatre de manca, i es preveu que puga aprovar-se en la primera quinzena de juliol.

Condicionants especials

No obstant això, tal com ha apuntat el responsable de l'IVF, la formalització d'aquestes operacions ha comportat una sèrie de condicions especials que Marie Claire està obligada a complir almenys fins a la cancel·lació del préstec sènior.

Entre aquestes cal destacar el caràcter finalista del préstec que obliga a satisfer el deute pendent amb els treballadors i les treballadores i creditors de l'empresa, atés un ordre de prioritats preestablit; l'obligació de continuar amb l'activitat productiva en la localitat castellonenca de Vilafranca; i una sèrie de cauteles respecte al manteniment dels llocs de treball, de manera que és necessari necessari per a l'empresa sol·licitar autorització a l'IVF per a plantejar davant l'administració un ERTO o un ERE.

Addicionalment, s'ha exigit a la signatura «la màxima diligència» en el compliment del Pla de Viabilitat plantejat pels nous propietaris de l'empresa en la seua sol·licitud de finançament. De fet, la informació sobre el grau de compliment de les diferents iniciatives contemplades en el mateix haurà de ser actualitzada cada sis mesos a través d'un informe preparat per una persona experta independent nomenat per l'empresa d'acord amb l'IVF.

A més, la comissió Gestora de Fininval podrà declarar el venciment anticipat de l'operació en cas de flagrant incompliment del pla de viabilitat que acompanya la sol·licitud de finançament.

El contracte de finançament estableix que l'aplicació d'aquestes mesures podrà ser progressiva durant els quatre primers anys, fins a aconseguir el 100% a partir del quart any.

Te puede interesar
Lo más visto