La Comunitat Valenciana rebrà més de 81 milions d'euros per a inversió en equips d'alta tecnologia sanitària

Ana Barceló ha demanat que s'incorpore un sistema de biovigilància per a detectar els efectes adversos de les tècniques de reproducció assistida

Economía 03 de julio de 2021 Redacció Redacció
la-consejera-de-sanidad-de-la-comunidad-valenciana-ana-barcelo-foto-gva
Font: Consalud.es

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha agraït al Ministeri de Sanitat el procés dut a terme en el repartiment dels Fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Pla INVEAT, que assigna a la Comunitat Valenciana més de 81 milions per a inversió en equips d'alta tecnologia sanitària.

Es tracta d'un pla que compta amb 796 milions d'euros «que permetrà modernitzar el nostre país i la nostra Comunitat i que suposa a més una oportunitat per a la nostra Sanitat», ha explicat Barceló.

Sobre els temes abordats i en l'àmbit farmacèutic, Barceló ha destacat que algun dels projectes normatius presentats pel Ministeri, com el que inclou els requisits exigibles a les unitats de radiofarmàcia per a dur a terme la preparació extemporània de radiofàrmacs d'ús humà, ha tingut en compte l'experiència de la Comunitat Valenciana, que compta amb cinc unitats de Radiofarmàcia autoritzades.

Respecte a la regulació de l'organització i funcionament dels registres nacionals en matèria de Reproducció Humana Assistida, la consellera ha demanat que s'incorpore alguna referència a un sistema de biovigilància per a detectar els efectes adversos derivats de l'aplicació de les tècniques de RHA.

«En la Comunitat Valenciana creguem precisament el mes passat una comissió específica per al control d'esdeveniments adversos detectats en l'aplicació de tècniques de reproducció humana. A més - ha afegit-, considerem que ha d'ampliar-se d'1 mes a 3 mesos el termini per a completar les dades terapèutiques de les parelles i dones receptores de la donació en el registre de donants».

En un altre ordre de coses, Barceló ha recordat que la Comunitat Valenciana va iniciar fa quatre anys el finançament dels mesuradors continus de glucosa, per la qual cosa la decisió d'incloure'l ara a nivell nacional en la cartera de serveis «reforça una decisió amb la qual ens avancem».

Es tracta d'una mesura que ha dotat a les persones afectades d'una eina per a millorar el control de la seua diabetis perquè, com ha recordat, en data de hui són prop de 1.000 els pacients amb diabetis portadors de mesuradors continus de glucosa.

Teràpies avançades

Barceló ha definit com una fita l'acord de la Comissió Permanent de Farmàcia sobre el preu de la teràpia CAR-T, una teràpia avançada de fabricació no industrial. Es fabricarà a l'Hospital Clínic de Barcelona i és la segona teràpia no industrial autoritzada i finançada a Espanya i la primera competidora de les CAR-T comercials. Es va acordar el seu finançament per tractar-se d'una fita i per ser, malgrat tot, un preu molt inferior a les teràpies comercials.

En el cas de la Comunitat, des que al desembre de 2019 s'administrara la teràpia amb cèl·lules CAR-T a l'Hospital Clínic de València al primer pacient, aquest nou tractament de teràpia gènica avançada ja s'ha infós a un total de 25 persones, algunes dels quals provenen de comunitats autònomes veïnes. A ells cal sumar 14 pacients que han rebut també aquesta teràpia a l'Hospital La Fe de València.

«Aquesta teràpia suposa que al voltant d'entre un 30% i un 40% de pacients que no tenien una altra alternativa terapèutica puguen tindre opcions de curació», ha assenyalat la consellera.

Te puede interesar
Lo más visto