Periodistes i experts reclamen mesures per a enfortir els ecosistemes territorials de comunicació

Assenyalen la necessitat de frenar la deterioració que estan patint els mitjans, a conseqüència de l'actual crisi sanitària, econòmica i social

General07 de julio de 2021RedaccióRedacció
E5h2o4CXwAIUuht
Font: Twitter (@CEV_CV)

Periodistes i experts en l'àmbit de la comunicació han coincidit a reivindicar, durant la segona jornada de la Cimera Comunitat Valenciana-Illes Balears, mesures legislatives i administratives amb la finalitat d'enfortir els ecosistemes territorials de comunicació.

Així s'ha posat de manifest en la taula redona 'Comunicació de les realitats perifèriques', que ha sigut moderada pel director general de Relacions Informatives de la Generalitat, Pere Rostoll, i el director general de Comunicació del Govern dels Illes Balears, Álvaro Gil.

A més, en el debat han participat la directora del Diari de Mallorca, Marisa Goñi; el director general d'IB3, Andreu Manresa; el delegat de La Vanguardia en la Comunitat Valenciana, Salvador Enguix; i la cap d'informatius de l'À Punt, Raquel Ejerique.

En el transcurs de la trobada, han coincidit en el diagnòstic de la situació actual dels mitjans que, després de la crisi econòmica de 2008, s'ha vist agreujada per la pandèmia de COVID-19. Per això han convingut la necessitat de frenar la deterioració que estan experimentant, amb mesures tant legislatives com administratives, entre les quals s'ha citat l'establiment de clàusules socials que eviten que les plantilles dels mitjans continuen disminuint.

Descentralització

Així mateix, s'ha abordat la necessitat de descentralitzar la visió dels mitjans de comunicació «per a abordar el futur amb cohesió i progrés». En aquest sentit, els professionals han destacat que la manca de personal i la reducció de la grandària de les empreses comunicatives ha generat una centralització dels espais de comunicació que ha diluït la comunicació local i comarcal més pròxima.

De la mateixa manera, han assenyalat que la situació de les empreses també propícia una centralització dels grans mitjans a Madrid, la qual cosa afecta la qualitat de la informació, ja que «difumina les mirades i les veus de cada territori».

Per tot això, els integrants de la taula de debat han destacat la conveniència d'impulsar la col·laboració entre els mitjans valencians i balears en matèria de continguts compartits, així com generar espais comuns que, des de la perifèria, aconseguisquen augmentar la seua influència a Madrid i puguen visibilitzar les diferents realitats de l'Estat.



Te puede interesar
Lo más visto