Ximo Puig anuncia l'acceleració de la vacunació per als joves d'entre 20 a 29 anys 

El president de la Generalitat ha anunciat que la vacunació de les persones d'entre 20 i 29 anys, donarà principi la primera setmana d'agost

General 08 de julio de 2021 Redacció Redacció
200723_FOTO_1_PRE_Sesion_de_control_Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l'acceleració del procés de vacunació amb l'avançament de la immunització de les persones d'edats compreses entre els 20 i 29 anys, que donarà principi la primera setmana d'agost.

Així ho ha manifestat durant la sessió de control de les Corts en la qual ha comparegut per a respondre a les preguntes dels grups parlamentaris, i en la qual ha subratllat que es continuarà enfortint el sistema sanitari, adaptant-lo a l'evolució de la pandèmia, amb la incorporació de 500 nous rastrejadors que reforçaran el seguiment dels casos i alleujaran la càrrega de treball dels equips d'atenció primària.

El responsable del Consell ha explicat que del total de rastrejadors, 450 seran nous contractes, als quals se sumaran 50 procedents de l'Exèrcit, i ha avançat que es fixaran dispositius centralitzats de testatge per a descongestionar els centres de salut.

Respecte del procés de vacunació, el president ha assegurat que el 51% de la població a vacunar ja ha rebut la pauta completa, la qual cosa suposa que un de cada dos valencians estiga immunitzat enfront de la COVID-19.

A més, el 61,6% ja compta amb almenys una dosi, percentatge que es veurà incrementat al final d'aquesta setmana, atés que està previst que totes les persones entre 40 i 49 anys, la franja d'edat més nombrosa, hauran rebut almenys la primera dosi. «Això suposarà haver administrat prop de 5 milions de vacunes fins al moment», ha manifestat.

De la mateixa manera, seguint amb les previsions, entre aquesta setmana i la que ve, Puig ha assenyalat que s'administraran les 210.000 dosis de AstraZeneca pendents per a les persones entre 60 i 65 anys; i la franja d'edat d'entre 30 i 39 anys: haurà rebut almenys una dosi a la fi del mes de juliol.

7.300 nous contractes

Durant la seua intervenció, el cap del Consell també ha assegurat que als nous rastrejadors s'afigen els 7.300 nous contractes del Pla de Vacances i de reforç d'estiu, dels quals prop de 2.000 es destinaran als centres d'atenció primària.

També ha recordat que s'han renovat 6.053 contractes COVID-19, dels quals 2.146 són d'atenció primària, i ha assegurat que ha sigut renovat tot el personal d'infermeria, és a dir 900 professionals.

Augment de casos

El Cap del Consell s'ha referit a l'increment de casos registrats en els últims dies, amb l'augment de la mobilitat i l'obertura de l'oci nocturn, especialment en les franges d'edat més joves que encara no estan immunitzades, de la mateixa manera que està passant en la resta d'Espanya. Per això ha instat els més joves a «no baixar la guàrdia» per a evitar que la incidència continue pujant.

No obstant això, ha assegurat que l'increment actual de la incidència no s'està traduint en una pressió hospitalària elevada, gràcies a la vacunació, ja que en aquests moments hi ha 243 persones hospitalitzades, enfront de les 4.777 que es va arribar a tindre al gener; així com 25 persones en les UCI, enfront de 670 del primer mes de l'any. A més ha assenyalat que gràcies a la prioritat de les franges de risc, actualment no hi ha cap major de 75 anys en UCI.

Finançament autonòmic

Durant la seua intervenció, el president s'ha referit a la necessitat d'aconseguir una gran cohesió per a aconseguir un finançament just perquè és «intolerable la situació d'infrafinançament». En aquest sentit, s'ha referit a l'acord adoptat en el cim celebrat aquesta setmana entre les Illes Balears i la Comunitat Valenciana per a reivindicar un finançament autonòmic basat en la població ajustada i que tinga en compte la població flotant que caracteritza a les zones turístiques.

Ximo Puig ha destacat que és necessari abordar amb urgència el nou finançament i aconseguir les màximes complicitats perquè siga possible, ja que es necessita una majoria tant en el Consell de Política Social i Financera com en el Congrés dels Diputats.

Millora de la conjuntura econòmica

Durant la sessió de control, el president s'ha referit a la «millora de la conjuntura econòmica que la Comunitat Valenciana està experimentant gràcies a l'esforç de la societat valenciana, dels seus treballadors i empresaris, a l'impuls del procés d'immunització, i al desenvolupament de totes les palanques per a la reactivació, tant les polítiques de suport de la Generalitat, com el Pla Resistir o els fons europeus», assegurant sobre aquest últim aspecte que la Comunitat ja té assignats 945 milions del fons Next Generation EU per a l'exercici de 2021.

En aquest context, el cap del Consell ha destacat les últimes dades d'afiliació a la seguretat social del mes de juny, en el qual s'ha superat el nivell d'afiliació previ a la pandèmia, amb més d'1.942.000 persones, la qual cosa suposa «el millor resultat en un mes de juny de tota la sèrie històrica, i el segon major increment relatiu en termes interanuals d'Espanya».

Puig ha explicat que aquest augment de l'ocupació és el reflex d'una millor situació econòmica, com demostra l'augment d'un 16% de l'índex de Producció Industrial, entre gener i maig, tres punts per damunt de la mitjana (10%) i que situa a la Comunitat Valenciana entre les cinc comunitats més industrials amb major creixement; l'augment en les exportacions, que la converteixen en la tercera amb major superàvit comercial, i la quarta més exportadora; o la creació d'empreses, que a l'abril va créixer per segon mes, després de dotze mesos de caiguda.

A més ha valorat que la Comunitat ha sigut l'autonomia que millor ha sostingut l'ús del comerç minorista a Espanya, on encara baixa; i el creixement en inversió estrangera, atés que en el primer trimestre de 2021 ha sigut de 195 milions, la qual cosa suposa més de la meitat de tota la inversió estrangera registrada en 2020.

Finalment, s'ha referit a les dades facilitades per Hosbec, que mostren la consolidació de la reobertura d'hotels i la millora de l'ocupació, especialment pel turisme nacional, que ha propiciat que la Comunitat recupere empre hostaler «cinc vegades més ràpid que altres comunitats com Madrid».

Te puede interesar
Lo más visto