Sanitat vacuna aquest mes a unes 5.000 persones sense llar en punts de vacunació habilitats

El procés va arrancar el 6 de juliol i s'està desenvolupant en 28 punts de vacunació radicats en 30 municipis de la Comunitat Valenciana

Sanitat 15 de julio de 2021 Redacció Redacció
AMP-Tecnologia-que-fabricaria-alto-volumen-de-vacunas-contra-COVID-19
Font: Elhospital.com

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està escometent el procés de vacunació d'unes 5.000 persones sense llar seguint un protocol definit especialment per a aquest fi. El procés, que va arrancar el passat 6 de juliol i s'allargarà durant tot aquest mes, s'està desenvolupant de manera coordinada amb diverses ONG en 28 punts de vacunació, existents o habilitats ex profeso en espais coneguts per la població diana.

L'estratègia respon a les singularitats del col·lectiu, que és un grup heterogeni de persones amb difícil accés al sistema sanitari, que en alguns casos no estan donades d'alta en el Sistema d'Informació Poblacional (SIP), no tenen un número de telèfon en el qual ser localitzades i solen desplaçar-se de forma continuada, per la qual cosa pot ser difícil contactar-les per a la immunització.

Aquestes dificultats de localització justifiquen que la Comunitat Valenciana, en sintonia amb el que estableix l'Estratègia Nacional de Vacunació, estiga vacunant a aquest col·lectiu amb Janssen, que només requereix una dosi.

La població diana s'estima en unes 5.000 persones que no tenen llar, habiten habitatges precaris o es troben en una situació d'extrema vulnerabilitat, en assentaments o centres residencials (llars o albergs), d'acord amb les dades facilitades per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

El procés s'està desenvolupant de manera coordinada amb diverses entitats socials, que han col·laborat amb Salut Pública i Atenció Primària en la definició del calendari i dels punts de vacunació. En aquest sentit, es procura oferir a la persona dues dates de vacunació i s'han establit 28 punts als quals es pot acudir.

S'han aprofitat punts de vacunació ja existents, però també s'han habilitat específicament per a l'ocasió altres espais pròxims i coneguts per la població diana, com a menjadors socials, centres d'ajuda a la immigració, i magatzems agrícoles, entre altres, radicats en 30 localitats de les tres províncies.

Informació sobre la vacuna en anglés, francés, romanés i àrab

En el dia i lloc convinguts amb les ONG, la persona accedeix per un circuit al punt de vacunació, facilita el seu número SIP si el té (se li assigna un si manca d'ell) i rep informació en el seu idioma sobre el procediment de vacunació, en anglés, francés, romanés, i àrab, per citar alguns exemples.

Una vegada vacunada, i mentre l'equip sanitari anota en el Registre Vacunal Nominal tant la informació de la vacuna administrada com de la persona vacunada, aquesta roman entre 15 i 30 minuts en observació per si es produïra alguna reacció adversa. Confirmat que tot ha anat bé, la persona ix del punt de vacunació per un circuit diferent al d'entrada.

A més, durant el mes següent a la vacunació, l'equip de vacunació contacta almenys una vegada a la setmana amb les persones responsables o coordinadores de l'atenció de cada col·lectiu per a garantir que no es produeixen efectes adversos.

Te puede interesar
Lo más visto